Po povratku dama iz banja skočila cena paprika i patlidžana u Beogradu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list Mali žurnal se na današnji dan 1911. godine, u svojoj rubrici „Ženski svet“ osvrnuo na početak sezone svadbi, posledice zakasnelog povratka gradskih dama iz banja i na to da li je kolera zaista nestala iz Srbije ili ne.

Svadbe

Od kako su nastupili hladniji septembarski dani nastala je u Beogradu sezona svadbi, te je tada u roku od dva tri dana održano oko trideset svadbenih svečanosti.

Novinar ovog dnevnog lista je zbog toga procenio da će 1911. godina biti bogata sa mladama i mladoženjima i da se sigurno planiraju još mnoge svadbe.

Između ostalog, najavio je i venčanje jednog starog neženje, koji „stalno kuka što je bez zaštite“. Identitet ovog čoveka nije hteo da otkrije, ali je naglasio da će ime naknadno objaviti kad ovaj bude isprosio mladu i da će se svi čitaoci nesumnjivo iznenaditi kad čuju ko je on.

Kolera

Iako kolere više nije bilo, jer je sasvim „najurena“ iz Srbije, pisac ove nedeljne rubrike Malog žurnala tvrdio je da se ljudi varaju i da je ona još uvek prisutna i raširena u narodu.

Po povratku dama iz banja skočila cena paprika i patlidžana u Beogradu 2Naime, po mišljenju ovog autora, kolera je i Mara, i Joka i Dara, i Smilja, i Zora i Persa, i Ljubica i „sve te žene su zaista kolere, jer su svojim jezicima dosađivale muževima“.

No, iako bi možda neko pretpostavio da su prema tome sve žene kolere, jer i one takođe imaju jezike, autor teksta naglašava da to nije slučaj, te zaključuje sledeće: „Žene su i sada što su i pre bile: naše dobre prijateljice sa jednim, a kako se nama čini, bar sa dva jezika. Jer treba doista priznati da one govore kao da imaju – dva jezika. Bar muški to znaju.“

Puste banje

U Beograd su te nedelje počele da se vraćaju silne dame, koje su zadocnile da se ranije vrate iz banja. Kako se navodi, zbog toga su u gradu poskupele paprike i patlidžani, jer te žene još nisu ništa bile metnule u svoju turšiju.

Možda je tako i bolje, kako na kraju primećuje novinar ovog dnevnog lista, jer te žene mogu i bez turšije, a „samo je za muške teško u zimu bez nje“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari