Mada je subotnji remi Gane i Australije došao kao „kec na desetku“ najboljim srpskim fudbalerima, selektor Radomir Antić ne dopušta im da se bave kalkulacijama uoči poslednjeg kola D grupe 19. Svetskog prvenstva, sa ekipom Australije, prekosutra u Nelspruitu. I nema potrebe, jer su rezultati prethodne runde, pre svega naš trijumf nad Nemačkom, prerano otpisane „orlove“ ponovo doveli u situaciju da sami odlučuju o svom plasmanu među 16 najboljih reprezentacija Mundijala u Južnoj Africi (11. jun – 11. jul).


– Pobeda je prva i najsigurnija opcija. Sjajno je kada možete sami da odlučujete o svojoj sudbini. Ponosim se time i želim da izvučemo maksimum iz ove situacije – kategoričan je iskusni stručnjak, koji, naravno, nije hteo da otkrije da li će do ovog rezultata pokušati da stigne nešto opreznijom postavkom, sa dva zadnja vezna i jednim špicem kao protiv Nemačke, ili ofanzivnijom taktikom, sa dva igrača u završnici.

– Ne bih da pomažem australijskom kolegi. Neka nešto ostane kao iznenađenje za Pima Vilbeka. Moram da vodim računa o srpskim interesima – kaže Antić, po čijem mišljenju samo jedan osvojen bod protivnika u prethodnih 180 minuta nije pravo merilo vrednosti Asutralijanaca.

– Ne volim da se pomažem statistikom, ali ovog puta ću iskoristiti dva takva detalja za ilustraciju snage našeg rivala. Australija je četvrta ekipa po broju pretrčanih kilometara na ovom takmičenju i jedina reprezentacija kojoj su isključivani igrači na obe utakmice. To samo govori o njihovoj sportskoj kulturi i moralu. Videli ste ih protiv Gane. Iako su sat vremena imali čoveka manje na terenu bili su bliži pobedi od rivala. Protiv nas će moći da računaju na svog najboljeg igrača Kejhila, koji je odradio crveni karton, ali i na brojne navijače. Ne računajući domaćina, njihov savez ima najviše prodatih ulaznica od svih učesnika. Moramo im, dakle, prići s maksimalnom ozbiljnošću i koncentracijom. I još više voditi računa o sebi i držati do naše igre, jer smo tada najbolji – veruje strateg „orlova“ da su Stanković i društvo raščistili s turnirskim „dečijim bolestima“, tj. savladali takmičarski grč koji ide uz prve utakmice, odnosno navikli se na (pre)stroge mundijalske sudijske kriterijume.

Poobičaju, Antić nije hteo da se upušta u polemike na temu kadrovskih izbora, pa se nije „upecao“ ni na frazersku konstataciju da se „tim koji dobija, ne menja“.

– Za nas je meč sa Australijom počeo odmah posle onog s Nemačkom. Svi igrači će imati priliku da ga „igraju“ na treninzima do srede, a samo jedanaestorica će i da ga počnu. O tom, potom – skriva karte selektor Srbije, koji će pri sastavljanju tima za meč odluke morati da vodi računa i o tome da, osim povratnika Lukovića (odradio suspenziju zbog isključenja protiv Gane), kompletna zadnja linija ima (po) žuti karton i u slučaju još jedne takve opomene rizikuje preskakanje osmine finala.

Šest mogućih scenarija u grupi D

opcija 1

Srbija sigurno ide dalje ako savlada Australiju, bez obzira na ishod meča Gana – Nemačka. Gani bi u tom slučaju za osminu finala bio dovoljan i bod u poslednjem kolu.

opcija 2

Ako oba susreta budu završena remijem, u nokaut fazu plasiraće se Gana (kao prva) i Nemačka, jer bi imala bolju gol razliku od našeg tima.

opcija 3

Ukoliko pobedimo i mi i Nemci, na SP ostaju te dve selekcije. „Panceri“ bi bili prvi, a „orlovi“ iza njih, pošto teško da mogu dobiti „kengure“ s pet i više golova razlike.

opcija 4

Budu li u sredu slavile Gana i Srbija, dalje idu ekipe selektora Rajevca (kao najbolje rangirana) i Antića (kao drugoplasirana, osim da protiv Australije trijumfuje ubedljivije nego Ganci protiv Nemačke).

opcija 5

Srbiji će biti dovoljan nerešen rezultat pod uslovom da Nemačka dobije Ganu s dva i više golova razlike.

opcija 6

Remi bez golova sa Australijom šalje „orlove“ kući ako Nemačka pobedi Ganu s najmanje 1:0. Takvi ishodi izjednačili bi Srbiju i afričku selekciju u bodovima (4), ali bi Gana „preživela“ grupu zbog više datih golova (njena gol razlika 2:2 naspram naših 1:1).

Četvorka u spa centru

Mada su svi dobili mogućnost da se zabave i opuste van hotela, samo četiri reprezentativca su slobodno vreme provela van luksuznog Sanisajd kompleksa u Johanesburgu. Golman Stojković i defanzivac Ivanović su se u društvu kumovskog para Stanković – Pantelić relaksirali u jednom od najboljih spa centara u ovom delu JAR.

Bruka šampiona

Fudbaleri Novog Zelanda napravili su senzaciju odigravši nerešeno protiv aktuelnog šampiona sveta Italije -1:1. Trener „azura“ Marčelo Lipi ima jako malo vremena da oporavi ekipu od ovog šoka pošto već u petak njegov tim igra odlučujući meč za ostanak na Mundijalu protiv Slovačke.

Za Srbiju i unučiće

Naš selektor ima specijalan razlog za pobedu protiv Australije.

– Supruga Vera u sredu slavi rođendan, pa su mi unučići tražili da im pomognem oko poklona za baku – otkrio je deda Radomir Antić, inače posebno ponosan na čestitke svojih „španskih sinova“ Butragenja i Kaminera za važnu pobedu nad „pancerima“.

Zna se penaldžija

– Ne bih imao ništa protiv da sudije sviraju penal u našu korist. Neću vam otkriti ime njegovog izvođača, samo ću vam reći da se kod nas sve zna. Nema improvizacija, zna se ko šutira jedanaesterac, ko izvodi korner, ko prekid… – priželjkuje Antić.

Naši štoperi Luković i Vidić takve „poklone“ dali su Gani i Nemačkoj. I to oba puta na identičan način – igranjem rukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari