I pored sjajne atmosfere na gradskom stadionu u Užicu pred oko 10.000 gledalaca i velike podrške svojih navijača, u utakmici petog kola Jelen Superlige Sloboda Ponit nije uspela da uveliča svečanost igre pod reflektorima, koji su zvanično zasijali za tu priliku. Partizan je, ne baš u najboljem izdanju, uspeo da pobedi sa 2:1 i time prekinuo mit o nepobedivosti domaćeg tima na svom terenu od otvaranja rekonstruisanog stadiona u Užicu 2011. godine.


Pogotke za Partizan postigli su Andrija Živković u 48. minutu, nakon asistencije Jojića, a potom u 82. minutu Jojić je napravio prodor sa leve strane i Nemanji Kojiću omogućio da loptu pošalje u levi ugao gola, dok je za Slobodu, dva minuta kasnije, Stojan Pilipović sa tridesetak metara lobovao Stojkovića, koji je istrčao do ivice kaznenog prostora i nije uspeo da se vrati do gola.

Tokom prvog poluvremena, domaći tim bio je u blagoj prednosti, imao nekoliko dobrih prilika, dok je Partizan taktizirao i u drugom delu utakmice pokazao više dinamičnosti i agresivnosti, pa su Užičani pokušavali da konsoliduju odbranu i koriste prilike iz kontranapada, koje nisu uspevali da realizuju. Ipak, užički tim i pored poraza, pokazao je da ima kapaciteta, ali da mu nedostaje iskustvo i finalizacija započetih akcija, dok je Partizan koristeći greške domaćina, a ne sopstvene dobro osmišljene i realizovane kombinacije, propustio priliku da dokaže ubedljivu šampionsku nadmoć.

Trener Partizana Vuk Rašović naveo je da se njegov tim desetak dana pripremao za pobedu u Užicu, dodavši da Sloboda ima veoma dobru ekipu, ali da nije dobro bodovno startovala u prvenstvu, iako je svojom igrom zasluživala mnogo više.

– Znali smo kakva nas utakmica čeka, spremali se za borbu i bili agresivni. Neke stvari uradili smo veoma dobro, ali znam da u nekim trenucima to nije izgledalo lepo. Međutim, došli smo po tri boda i dobro je što smo ih osvojili. Imali smo protiv sebe i tradiciju, jer Partizan nije pobedio u Užicu od kada je renoviran stadion, tako da je dobro što smo prekinuli tu tradiciju – rekao je nakon meča Rašović, ocenivši da je utakmica bila veoma otvorena, da su šanse imala oba kluba i da bi navijači trebalo da budu zadovoljni prikazanim fudbalom.

Istakavši da obe ekipe u prvom poluvremenu nisu rizikovale i da su čekale greške protivnika, trener Užičana Ljubiša Stamenković je naveo da je Sloboda u prvom delu utakmice bila bolja, ali da je Partizan kasnije preuzeo inicijativu i iskoristio greške njegovog tima.

– Sloboda je u prvom delu bila bolja i stvarala dobre prilike, ali nedostajao je završi deo. Partizan, osim dva prekida, nije stvorio nijednu opasnost po nas i mislili smo da je sve pod kontrolom. Partizan je iskazao veliko i međunarodno iskustvo i postigao pogodak, ali ne kao sopstveni kvalitet, nego kao plod naše greške. Sloboda je htela da izjednači, ali dogodio nam se još jedan kiks, pa smo opet sami sebi dali gol – rekao je Stamenković, a potom dodao da je Partizan „valjanjem i odugovlačenjem u poslednjih desetak minuta ubio igru i sprečio Slobodu da postigne i drugi pogodak“.

– Bilo je i smešnih situacija, koje Partizanu nisu potrebne – ocenio je Stamenković i pohvalio sudiju Mažića i njegove pomoćnike za besprekorno suđenje.

Uprava užičkog superligaša bila je odličan domaćin i organizator i potrudila se da u subotu uveče na gradskom stadionu, ali i prethodnih dana na nekoliko lokacija u gradu, priredi pravi sportski spektakl. Pred početak utakmice priređen je defile mladih selekcija i veliki vatromet, potom je promovisana nova klupska himna uz trubače, a iz VIP lože, u kojoj su bili čelnici FSS i drugi gosti, publiku je pozdravio devedesettrogodišnji Mihailo Vasović, nekadašnji fudbaler i kapiten Slobode.

Naredno iskušenje užičkog superligaša biće gostovanje ekipi Rada i to 21. septembra od 16.30.

Sloboda za medije

U znak protesta što je uprava Slobode zatražila da pojedini novinari ne izveštavaju sa njihovih utakmice, zbog kako uprava smatra njihove pristrasnosti, nekoliko izveštača iz Udruženja sportskih novinara Užica nosili su majice sa crveno-crnim natpisom „Sloboda za slobodu medija?!“ i Pulicerovom porukom – „Novinar treba da se pokori samo razlozima istine, bez potcenjivanja i uslužnosti. Demokratska društva uvek će imati demagoge spremne da napadaju sujetu, pospešuju strasti i naglašavaju trenutna osećanja. Zato demokratija ima potrebu za ljudima sposobnim da plivaju protiv struje, da obelodane počinjene greške i da stalno insistiraju na neugodnim pitanjima“.

Istorija noćnih utakmica

Iako se danima uoči utakmice podsećalo na to da će ona biti prva noćna utakmica pod reflektorima, istorija to opovrgava. Naime, u monografiji povodom pedeset godina FK Sloboda, koja je objavljena 1975. godine, navedeno je da je 16. septembra 1947. godine odigrana prva noćna utakmica u Užicu i druga u tadašnjoj Jugoslaviji. Tokom utakmice sa ekipom Metalca iz Beograda, koju je Sloboda izgubila sa 4:2, lampioni su bili postavljeni na banderama. Kako lopta nije bila dovoljno svetla, bila je obojena cinkvajzom, a kada bi se isprljala – koristila se rezervna lopta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari