Prema preliminarnim podacima, na prvim izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac najviše glasova osvojila je koalicija SPS- PUPS- JS za koju je glasalo 18,15 odsto biraca. Na drugom mestu je Demokratska stranka sa 12,67 odsto, a na trecem SNS, sa 12,48 odsto glasova. Slede G 17 plus sa 8,99, LDP sa 7,94 i koalicija DSS- NS sa 6,73 odsto glasova. Cenzus od pet odsto prešla je i Grupa gradana „Za bolju buducnost“ za koju je glasalo 6, 64 odsto biraca, kao i SPO koji je osvojio 5, 26 odsto glasova.

Nova opštinska Skupština, koja se formira prvi put od 1956. godine imaće 21 odbornika. Prema broju osvojenih glasova, koalicija SPS- PUPS- JS osvojila je pet mesta, DS četiri, SNS tri, po dva G 17 plus, LDP, DSS-NS i GG „Za bolju budućnost“, dok će SPO imati jednog odbornika. Miomir Ilić, predsednik Go SPS Požarevac izjavio je na konferenciji za medije da socijalisti žele da formiraju većinu sa DS-om i G17 plus.

-Mi smo spremni da tu koaliciju podržimo u gradskoj opštini Kostolac zajedno sa G17 plus. Time bi imali većinu od 11 odbornika. Moguće je da u naknadnim dogovorima još neko iz grupe građana ili Srpskog pokreta obnove uđe u sastav ove koalicije. To ćemo sigurno usaglasiti u narednim danima, naglasio je Ilić koji očekuje da će vlast u Kostolcu biti formirana do kraja godine

Žarko Pivac, predsednik Go DS Požarevac izjavio je da njegova stranka ne može da bude zadovoljna rezultatom u Kostolcu, ali da očekuje da se formira vlast identična kao u Požarevcu gde većinu čine DS, SPS- PUPS- JS, G17plus i SPO.

-Bez obzira što se ovi izbori ne mogu uzeti kao realni uzorak za raspoloženje građana u Srbiji, DS nije zadovoljna izbornim rezultatom. Ipak, pokazalo se da koalicija koja ima većinu u gradu Požarevcu, takođe ima većinsku podršku u budućoj Gradskoj opštini Kostolac. Očekujemo da se ta koalicija preslika prilikom konstituisanja organa u Kostolcu”, izjavio je Pivac.

-Srpski pokret obnove je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora održanih u Kostolcu gde smo nastupili samostalno. Rezultat SPO- a pokazuje da politika ravnomernog regionalnog razvoja i decentralizacije Srbije, na čemu SPO insistira, ima podršku građana, a da rukovodstva naših lokalnih odbora uživaju ugled u svojim sredinama, izjavio je za Braničevo Danas Aleksandar Jugović, direktor Srpskog pokreta obnove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari