Pobjeda: Srpski tabloidi izmislili tvrdnje da su Srbi proglašeni genocidnim 1Arhivska fotografija; Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Rezolucija o genocidu o Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crna Gore, pokrenula je dezinformacionu kampanju beogradskih tabloida koji su u objavama navodili lažne tvrdnje i spinove da se u usvojenom aktu srpski narod naziva genocidnim, a zvanični Beograd okrivljuje za stravičan zločin iz 1995. godine, piše podgorički list Pobjeda.

U mnoštvu dezinformacija i lažnih vesti koju su objavili beogradski tabloidi izdvaja se ista zakonomernost – da je Rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim, da se celom narodu utiskuje žig, kao i da su birači koji su glasali za novu vlast prevareni, piše Pobjeda.

U tekstu se navodi da su ,,Objektiv“ i ,,Informer“ objavili tekstove uz stravične naslove: ,,SRAMNO! Prvo nas proglase za GENOCIDAN narod, pa nas zovu da im SPASIMO letnju sezonu“ i ,,GORI SU I OD USTAŠA! Đukanović, Krivokapić i Bečić optužili Srbe i Srbiju za genocide“.

„Tako je na mala vrata, na dokumentu kojim se ponovo utiskuje žig celom srpskom narodu, okupljena nova stara koalicija – DPS, Demokrate, Ura, Bošnjačka stranka, SDP i SD, kojoj je najviše kumovao Krivokapić, kršeći pritom i zavet dat mitroplitu Amfilohiju i još jednom izneverivši nade srpskog naroda u Crnoj Gori čijim glasovima se i domogao fotelje“, navodi se u tekstu koje je objavio tabloid ,,Alo“ uz naslov ,,UDAR NA SRBE – Ono što ni Velika Britanija nije uspela, uradili Krivokapić, Bečić i DPS“.

List Pobjeda navodi da takve tvrdnje nemaju utemeljenja u činjenicama.

U usvojenom dokumentu ne postoji ocena da je sprski narod genocidan i da je zvanična Srbija odgovorna za genocid.

Rezolucija, pak, osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kom drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

U članu osam se navodi da se najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživelima i apeluje se na pomirenje u regionu.

Pobjeda podseća i da je sprski parlament usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici još 2010, u trenutku kada još ni Ratko Mladić, sada osuđeni ratni zločinac, nije ni bio uhapšen.

„Narodna Skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija.

Narodna Skupština Republike Srbije pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspješno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju“, navodi se u Deklaraciji Skupštine Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je juče ,,poruku srpskom narodu u Crnoj Gori“, nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici i smene ministra Leposavića, u kojoj ne krije razočaranje zbog glasanja u Skupštini Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani svim poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.