Poboljšanje usluge pomoći u kući za građane u udaljenim delovima Užica 1Foto: Grad Užice

Gradski centar za usluge socijalne zaštite u Užicu dobio je terensko vozilo i opremu, čime bi trebalo da se poboljša usluga pomoći u kući za osetljive grupe stanovništva u udaljenim delovima grada.

Automobil, čija vrednost je 13.000 evra, kupljen je tokom projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe, koji su realizovali nemački GIZ i organizacija Caritas iz Šapca, u saradnji sa Gradom Užicem.

Osim vozila, doniran je prenosni računar za socijalne radnike, antidekubitni dušek, merač krvnog pritiska, zaštitne maske, rukavice i kecelje koje će koristiti gerontodomaćice.

Tatjana Rajniš, programska menadžerka GIZ-a, objasnila je da će terensko vozilo doprneti mobilnosti timova za pomoć u kući i istakla važnu ulogu u tome gerontodomaćica.

„One su veoma vredan resurs u lokalnoj zajednici i želimo da im pomognemo i olakšamo posao, kako bi mogle da stignu i do najudaljenijih korisnika u seoskom području, koji su do sada, možda, bili izvan sistema socijane zaštite“, navela je Tatjana Rajniš.

Predstavnik šabačkog Caritasa Miroljub Nikolić je dodao da je cilj tog projekta da se primene inovativni pristupi u pružanju usluge pomoći u kući.

Terensko vozilo, kazao je, učiniće dostupnom tu uslugu građanima u seoskom području.

Poboljšanje usluge pomoći u kući za građane u udaljenim delovima Užica 2
Foto: Grad Užice

„Važno je da timovi za pomoć u kući imaju vozilo da bi tu uslugu blagovremeno pružili starijim i nemoćnim ljudima i pomogli im u njihovim svakodnevnim aktivnostima“, objasno je Nikolić.

Gradski centar za usluge socijalne zaštite, Grad je osnovao pre tri godine i, kako je istakla gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević „opravdao je svoje postojanje“.

Zavalivši se na donaciji, ona je rekla da je namera lokalne vlasti da, zajedno sa ustanovama socijalne zaštite, unapređuje kvalitet života osobama koje pripadaju osetljivim grupama u gradu“.

„Usluge koje naš Centar pruža korisnicima moraju biti na najvišem nivou i upravo zbog toga ova donacija je veoma značajna”, kazala je gradonačelnica.

Sobodan Grbić, gradski većnik za socijalnu politiku, naveo je da nije prvi put da GIZ pomaže te socijalne ustanove u gradu i podsetio na to da je ta pomoć bila posebno važna u vreme epidemije virusa korona kada je, kako je rekao, „bilo veoma teško nabaviti zaštitne maske, digitalne merače temperature i ostala sredstva“.

Uskoro nabavka još dva vozila

Grbić je istakao da je u toku procedura za nabavku još jednog vozila, kojim će timovi za pružanje usluge pomoći u kući, posebno u zimskim mesecima, moći da stignu do domaćinstava na teško pristupačnom području. Osim toga, najavio je i kupovinu vozila za prevoz osoba sa invaliditetom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari