Proruski pobunjenici oborili su juče ukrajinski transportni avion na istoku Ukrajine, saopštila je pres služba samoproklamovane „Narodne Republike Lugansk“. Tri osobe su iskočile padobranom, a na mesto gde su sleteli poslati su proruski borci da uhvate preživele Ukrajince.


Portparol ukrajinske vojske izjavio je da je izgubljen kontakt s avionom AN-26 koji je leteo iznad područja Luganska. „Kontakt je izgubljen jutros i poslata je jedinica da ih nađe“, izjavio je Vladislav Seleznjev portparol „antiterorističke operacije“ ukrajinske vojske.

Na području Luganska i Donjecka vode se žestoke borbe ukrajinskih i proruskih snaga. Proruski separatisti su 14. juna kod Luganska oborili ukrajinski vojni transportni avion. U tom napadu je poginulo 49 osoba. Avion Iljušin-76 prevozio je opremu, hranu i vojnike.

Ukrajinske snage bezbednosti preuzele su u noći između nedelje i ponedeljka kontrolu nad aerodromom u Lugansku i juče nastavile borbu s proruskim snagama. U poslednje dve nedelje snage ukrajinske vlade uspele su da povrate polovinu teritorije koju su zaposele snage pobunjenika, i potisle ih sve do njihovih glavnih uporišta oko gradova Lugansk i Donjeck, na krajnjem istoku.

Uprkos izveštajima o vojnom uspehu vojske, predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je sve više dokaza o tome da Rusija direktno podržava separatiste u oružanom sukobu koji traje četiri meseca. Porošenko smatra da proruski borci dobijaju značajnu podršku Rusije u ljudstvu i vojnoj opremi, što Moskva kategorički negira. „U poslednja tri dana na ukrajinsku vojsku se ispaljuju ruske rakete“, rekao je Porošenko.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su njegove snage preuzele kontrolu nad nekoliko sela oko Luganska i otvorile koridor do civilnog aerodroma. „Zahvaljujući uspehu naše ofanzive u regionu Donjecka, neki ekstremisti sada pokušavaju da napuste grad“, kaže Ministarstvo, dok proruski aktivisti i dalje insistiraju da su njihove snage jake.

Portparol samoproklamovane „Narodne Republike Lugansk“ izjavio je AP-u da su najmanje tri vojnika poginula u sukobima u selima oko Luganska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari