Sirijska vojska bombardovala je juče više kvartova u Damasku, usmrtivši 10 civila i dva pobunjenika, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava. Prema podacima te nevladine organizacije sa sedištem u Londonu, koje prenosi AFP, vojska je bombardovala i grad Deru na jugu zemlje, gde je poginulo tri civila, među kojima dvoje dece.


Glavna meta jučerašnjeg bombardovanja bili su kvartovi Asali, Nahar Aiša i Kadam u južnom delu Damaska, i predgrađa Irbin, El Tal i Artuz. Žestoki sukobi pobunjenika i regularne vojske nastavljeni su i u pobunjeničkom gradu Harasta, severoistočno od Damaska.

Borbeni avion sirijske vojske srušio se juče tokom obuke na istoku Sirije zbog „tehničkih problema“, saopštila je zvanična sirijska agencija Sana. Agencija je navela da se u avionu desio tehnički kvar tokom rutinske obuke na istoku zemlje, da su se blokirali instrumenti za navigaciju i da se pilot katapultirao. Agencija dodaje da se za pilotom traga.

Istovremeno, pobunjenička Slobodna sirijska armija saopštila je da su oni sa zemlje pogodili vojni avion u istoj oblasti blizu iračke granice. Objavljen je snimak koji pokazuje kako izbija vatra na Migu ruske proizvodnje posle zvuka gađanja sa tla. Nije moguće nezavisno proveriti tačnost ovog snimka, navodi agencija Asošijeted pres. Kako navodi agencija Frans pres, ako su avion zaista srušili pobunjenici, to bi bilo prvi put i to bi značilo da imaju rakete zemlja-vazduh.

U nedelju je širom Sirije poginulo 146 osoba, među kojima 71 civil, a prema podacima Opservatorije, od početka sirijskog sukoba u martu prošle godine, život su izgubile 21.053 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari