Ubistvo zarobljenih sirijskih vojnika, koje je prikazano na video-snimku koji je dospeo u javnost je, prema rečima Navi Pilaj iz Visokog komesarijata UN za ljudska prava, „po svemu sudeći još jedan ratni zločin“.


Video, čija autentičnost još nije potvrđena, prikazuje kako pobunjenici tuku grupu zarobljenih vojnika, od kojih su neki ranjeni. Vojnici nisu vezani niti imaju povez na očima. Potom se vidi kako su ih pobunjenici poređali po zemlji i pucali u njih. Nije jasno vidljiv tačan broj vojnika, ali izgleda kao da ih je desetak, prenela je Beta.

Jedna opoziciona organizacija navela je da su se ubistva dogodila u severnom gradu Sarakebu, gde su se proteklih nedelja vodile žestoke borbe između pobunjenika i snaga predsednika Bašara el Asada. Snimak je napravljen u četvrtak kada je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava javila da je bilo jakih pobunjeničkih napada na kontrolne punktove u Sarakebu. Portparol Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da je reč o jednom „u nizu dokumentovanih sumarnih egzekucija koje sprovode pripadnici opozicionih frakcija, kao i vladine snage i grupe povezane s njima kao što je provladina šabiha milicija“. On je dodao da ljudi koji čine ove zločine ne treba da imaju nikakve iluzije da će izbeći da odgovaraju za njih pošto ima dosta nagomilanih dokaza.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava juče je osudila ubijanje vojnika na kontrolnom punktu Hmeišo. Direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman pitao se kako pobunjenici mogu da traže prava kad ih sami krše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari