Počast Draži kod Višegrada 1

Oko stotinu četničkih sledbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo se u okolini Višegrada, u istočnoj Bosni, kako bi odali počast Draži Mihailoviću, komandantu četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu, koji je odgovoran za masovne pokolje nesrpskog stanovništva u tom delu BiH, prenose mediji u regionu.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili su se u crnim uniformama s četničkim oznakama uz spomenik Mihailoviću na mestu gde su ga 1946. godine uhapsili pripadnici jugoslavenskih službi bezbednosti pri čemu je poginulo nekoliko četnika iz Mihailovićeve pratnje, navode mediji.

Današnji Mihailovićevi sledbenici su u utorak uz podsećanje na taj događaj na teritoriji BiH obeležili podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srpske državne himne i verskim obredom koji su predvodili pravoslavni sveštenici.

Jovo Vukeljić, predsednik lokalnog ogranka Ravnogorskog pokreta, rekao je novinarima da su se Mihailovićevi sledbenici okupili kako bi, kao i svake godine, podsetili na to „ko je bio prvi gerilac u porobljenoj Evropi i borac protiv fašizma“.

Ravnogorski pokret nalazi se na listi ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo bezbednosti BiH smatra izrazito opasnima po državu, navodi portal index.hr.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.