Posle šest godina pauze, u subotu, 23. juna, održaće se festival ruže u Lipolistu, selu dvadesetak kilometara udaljenom od Šapca. Na ovom festivalu predstaviće se oko 20 najpoznatijih uzgajivača cveća i ukrasnog bilja iz Srbije. Već u četvrtak uveče u promotivne svrhe u centru Šapca biće podeljeno hiljadu ruža, a u petak u Šabačkom pozorištu biće priređena izložba umetničkih fotografija Drage Vojnovića iz Banjaluke, kao i koncert Gradskog tamburaškog orkestra iz ovog mesta.

Posle šest godina pauze, u subotu, 23. juna, održaće se festival ruže u Lipolistu, selu dvadesetak kilometara udaljenom od Šapca. Na ovom festivalu predstaviće se oko 20 najpoznatijih uzgajivača cveća i ukrasnog bilja iz Srbije. Već u četvrtak uveče u promotivne svrhe u centru Šapca biće podeljeno hiljadu ruža, a u petak u Šabačkom pozorištu biće priređena izložba umetničkih fotografija Drage Vojnovića iz Banjaluke, kao i koncert Gradskog tamburaškog orkestra iz ovog mesta. Samo otvaranje festivala predviđeno je za subotu, u 12 časova, i to izložbom cveća a u porti crkve posetioci će moći da vide, etno postavku srpskog domaćinstva spočetka 20. veka.
Za goste je fijakerima organizovan obilazak najvećih rasadnika u Lipolistu, a uveče u dvorištu osnovne škole koncert će prirediti KUD-Abrašević iz Šapca.
Turistička organizacija Šapca očekuje da će ovaj festival biti uvršten u turističku ponudu Srbije, a očekuju se i pozitivni poslovni efekti. Prema analizi koju je pripremila holandska vlada o mogućnostima proizvodnje i plasmana voća i cveća šabački kraj je jedan od četiri najznačajnija proizvodna centra u Srbiji. Zemljište je izuzetno pogodno, a vode ima u izobilju, ali ovi ogromni potencijali, kako se navodi u holandskoj studiji, nisu iskorišćeni na pravi način.
Ovaj festival bio je poznat i po Prstenu prijateljstva koji su dosad dobijali, pored ostalih, Mira Pavlović, kao inicijator izgradnje mosta kod Badovinaca, glumica Branka Pavlović za svoj humanitarni rad sa decom, ali i Hilari Klinton. Po rečima organizatora ove godine izostaće dodela Prstena prijateljstva, a u narednom periodu moraju se utvrditi jasniji kriterijumi za laureate. Organizator preduzima mere kako bi tog dana bili obustavljeni radovi na putu Šabac – Loznica i gosti direktono došli do Lipolista. U suprotnom, saobraćaj će se obavljati alternativnim pravcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari