Počela blokada puta kroz Pakovraće za izvođače radova na izgradnji auto-puta 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani Pakovraća kod Čačka blokirali su danas put kroz to selo za kamione i druga vozila izvođača radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina – Požega, dok ostala vozila propuštaju.

Kako su meštani rekli agenciji Beta, blokadu puta su počeli jer ni posle 21. dana njihove svakodnevne blokade firme za proizvodnju betona, koji se koristi za izgradnju auto-puta, nije bilo odgovora od državnih organa na zahteve da im se isplati imovina koja im je oduzeta zbog izgradnje tog puta.

Meštani protestuju jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju deset kuća koje se nalaze na trasi auto-puta, i prinudnom iseljenju nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Put kroz Pakovraće blokiran je sa rampom, desetak ljudi stoje pored puta i vraćaju kamione izvođača radova na izgradnji auto-puta, a propuštaju ostala vozila.

Meštani koji učestvuju u blokadi ističu da će put kroz Pakovraće biti blokiran 24 časa za izvođače radova na izgradnji auto-puta, sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Oni su nastavili i blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ u Pakovraću koju su počeli pre 21 dan, jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se ta firma nalazi.

Posle četiri dana blokade, vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on najpre pristao pa ipak odustao, kada su mu javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa, što bi prema njegovom proračunu bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemlju koji im se oduzimaju za izgradnju auto-puta, pokrenuti su pre više od dve godine i još nisu završeni.

Prema oceni nezadovoljnih meštana sudski procesi se „neopravdano odugovlače“ i oni pitaju „u čijem je to interesu, kada od toga nemaju koristi ni meštani koji se sude zbog oduzete imovine, ni država jer je zaustavljena izgradnja auto-puta“.

Izgradnja auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je 11. dan za redom i kod Lučana, blokadom regionalng puta Čačak-Lučani koju su organizovali meštani sela Lisice i Negrišori, zbog „uništenih“ lokalnih puteva prilikom izgradnje auto-puta.

Oni zaustavljaju kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok druga vozila propuštaju.

Meštani sela Lisice i Negrišori ne dozvoljavaju nastavak izgradnje auto-puta dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima, zbog kojih im se kvare kola i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Oni se žale i na veliku količnu prašine koja im je oštetila kuće, voćnjake i povrtanjake i zbog koje njihova dece celo leto ne mogu da izađu iz kuća.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da se rupe na lokalnim putevima, koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice auto-puta, saniraju popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su meštani odbili uz obrazloženje da to nije trajno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari