Čitava ova junska nedelja u tri podunavska grada, Donjem Milanovcu i Kladovu na srpskoj, i Turn Severinu na rumunskoj obali Dunava, biće u znaku „Plave nedelje“, međunarodnog festivala koji treba da postane i buduća turistička atrakcija. Donji Milanovac, Kladovo i Dunavski biro „Mehedinci“ sa sedištem u Drobeta – Turnu Severinu u Rumuniji, uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju potrudili su se da osmisle i organizuju višednevni program koji je počeo izložbom i kreativnim radionicama za decu na temu kulturno-istorijskog nasleđa na obalama Dunava u biblioteci Centra za kulturu u Kladovu, a završiće se u nedelju, 26. juna, brojnim sportskim takmičenjima u Turn Severinu.


Tokom „Plave nedelje“ u ova tri podunavska grada biće organizovani koncerti klasične, zabavne muzike, nastupi folklornih ansambala, karnevali i kreativne radionice za decu, posete umetničkim galerijama, pozorišne predstave i izložbe umetničkih slika i fotografija. Uz raznovrstan kulturno-umetnički program biće organizovani turniri u odbojci na pesku i fudbalu, biciklistička trka i dunavska regata od Tekije do Donjeg Milanovca.

Najzanimljiviji programi pripremaju se za dane vikenda, tako da će u subotu tokom prepodneva zvanično biti otvoren vizitorski centar na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir koji je finansiran sredstvima NIP-a, dok će istog dana na gradskom korzou u Kladovu biti organizovano takmičenje barmena iz Kladova i Turn Severina, a za večernje sate planiran je nastup folklornih grupa i koncert bugarske grupe Asen & Milena i Ljubiše Stojanovića – Luisa.

„Plava nedelja“, kako navode organizatori, predstavlja prve korake u ostvarivanju vizije da srednje i donje Podunavlje postane u budućnosti prostor različitih turističkih atrakcija, sa razvijenom infrastrukturom, mrežom biciklističkih staza, razvijenim sportovima na vodi i smeštajnim kapacitetima svih kategorija, region koji bi svi želeli da posete.

Treba pomenuti da će od 24. do 26. juna biti održana i međunarodna „Konferencija na vodi“ i to na brodu, koji plovi do Vidina u Bugarskoj. Tokom par dana plovidbe Dunavom, biće razmatran razvojni potencijal turizma u šest država srednjeg i donjeg toka Dunava, s ciljem da u okviru Evropske dunavske strategije, turistička ponuda ovih zajednica postane konkurentnija u odnosu na razvijene zemlje gornjeg toka Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari