Počela izborna skupština SANU, akademik Krestić tvrdi da je neko pokušao da ga spreči da prisustvuje 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Uoči glasanja za novo rukovodstvo Srpske akademija nauka i umetnosti akademicima se obratio istoričar Vasilije Krestić, koji je ocenio za sebe da je jedan od najžigosanijih članova Akademije, koji je u svojim godinama doživeo da se naziva „hrvatskim špijunom i SANU, plaćenikom i Soroševcem“.

On je istakao da mu se jutros dogodilo da nije mogao da izađe iz stana jer mu je brava bila zalepljena posebnim lepkom i da je uspeo da izađe uz pomoć vozača SANU i istakao da se to dogodilo „samo zbog njegovog potpisa da se na čelu Akademije nađu najbolji“.

Kandidati za predsednika SANU su kompozitor Svetislav Božić i fizičar Zoran Knežević.

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predloženi su Miodrag Mateljević i Zoran Popović. Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti predloženi su Miodrag Marković i Slavenko Terzić.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski.

Dosadašnji predsednik SANU Vladimir Kostić je na izbornoj skupštini podsetio da mandat sadašnjeg rukovodstva traje do 3. aprila. Predsednica Izborne komisije Jasmina Grković Međić rekla je da SANU ima 124 člana, 93 redovnih i 31 dopisnog člana. Za izbor potrebno je najmanje 60 glasova, a glasaće se tajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari