Počela primena dogovora Beograda i Prištine o nalepnicama za vozila 1Foto: Kosovo online

Primena dogovora Beograda i Prištine o nalepnicama za vozila počela je jutros nešto posle 8:00 i saobraćaj je na prelazima Jarinje i Brnjak normalizovan posle dve nedelje prekida.

Primenom nove mere obeležavanja registarskih oznaka na automobilima prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

Nalepnice postoje u dve veličine – jedna koja se stavlja na grb Srbije, a druga na oznaku SRB, javio je RTS.

Policija Kosova: Počela primena druge tačke sporazuma o registarskim tablicama

Kosovska policija je saopštila da je od jutros počela primena druge tačke sporazuma o registarskim tablicama na svim administrativnim prelazima između Kosova i Srbije i da se bez problema odvija postavljanje nalepnica na tablicama.

U saopštenju se ističe da je kosovska policija izvršila sve neophodne pripreme za početak primene sporazuma, i po pitanju ljudskih resursa, i po pitanju logistike.

Prethodno je šef prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio da je Kosovo obezbedilo 300 hiljada kompleta nalepnica.

Prema njegovim rečima, taj broj nalepnica biće dovoljan za narednih šest meseci, odnosno do postizanja konačnog dogovora, jer prema informacijama nadležnih institucija Kosova, iz Srbije u tom periodu uđe toliki broj vozila.

Izdavanje nalepnica za prekrivanje oznaka na registarskim tablicama koje se izdaju na Kosovu i Srbiji predstavlja drugu fazu sporazuma koji je postignut u Briselu 30. septembra, dok je prvi obuhvatao uklanjanje barikada i povlačenje specijalnih jedinica Rosu sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, što je ostvareno u subotu 2. oktobra.

Odalović: Očekujem da se dogovoreno sprovodi, Prištana se valjda otreznila

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da očekuje da se dogovor iz Brisela o tablicama i sprovode, i da će se promet vozila na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak u narednih šest meseci odvijati nesmetano, a do tada bi trebalo i da se privremeno rešenje zameni stalnim.

„Stavljeno je do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano“, rekao je Odalović, za Radio televiziju Srbiju (RTS)  i istakao da je značajno to što se uključio i Кfor.

Prema njegovim rečima, Priština svojom akcijom želela da pokaže da može da „okupira Sever Кosova i da upravlja kako oni misle da upravljaju“.
„Ovo ih je valjda otreznilo“, rekao je Odalović, navodeći da je kosovski premijer Aljbin Kurti doživeo „fijasko“, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata, preneo je portal RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari