Ekipe Preduzeća za puteve iz Zaječara započele su sanaciju velikog klizišta na Đerdapskoj magistrali u blizini Tekije, koje je proradilo marta prošle godine. Pomeranje tla razlog je pucanja ovog magistralnog puta po sredini, a jedna kolovozna traka obrušila se prema Dunavu.

U tom preduzeću podsećaju da sanaciji klizišta dugog oko 50 i širokog 20 metara prethode zemljani radovi na površini od oko sto metara kvadratnih. Nakon toga bi radnici Geosonde trebalo u zemlju, na dubini od 13,5 metara, da postave 18 šipova kao i da betoniraju potporni zid, kako bi se sprečilo izlivanje planinskih bujica i obrušavanje brda. Oštećena kolovozna traka biće nasuta sa dva sloja tucanika, nakon čega će uslediti asfaltiranje.

Zbog sanacije klizišta saobraćaj na ovom delu Đerdapske magistrale je usporen, obavlja se jednom kolovoznom trakom i uz naizmenično propuštanje vozila. Kako bi ovo klizište, koje se nalazi na desetom kilometru od Hidroelektrane Đerdap 1 uzvodno, što pre bilo sanirano zaječarski putari će svakodnevno raditi od 5 do 17 časova . Inače, radove na sanaciji koji bi trebalo da budu završeni u roku od 30 dana, finansira JP Putevi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari