Sanacija klizišta u Ulici Svetozara Markovića u Užicu počinje u martu 1Klizište/ Foto: Grad Užice

Sanacija klizišta u Ulici Svetozara Markovića, što je probem sa kojim su stanovnici tog dela grada suočeni duže od dve decenije, kako su obećali čelnici užičke vlasti, trebalo bi da počne u martu ove godine.

Novac za to, u iznosu od 100 miliona dinara, podsetila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, nedavno je obezbedila je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je objasnila da su „pokrenute neophodne procedure kako bi se sproveo  tender za izbor izvođača radova i stekli uslovi da radovi počnu u martu ove godine“.

„Klizište je ugrožavalo stambene objekte, vodovodnu mrežu, trafo-stanicu i put Užice-Bajina Bašta. Nakon sanacije, rešiće se višedecenijski problem građana ovog dela naselja Koštice”, saopštila je gradonačelnica prilikom današnjeg obilska klizišta.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, objasnio je da je završena projektno-tehnička dokumentacija, koji su uradili predstavnici Geološkog fakulteta u Beogradu, te da će nakon tendera uslediti obimni i kompleksni radovi.

Sanacija klizišta u Ulici Svetozara Markovića u Užicu počinje u martu 2
Foto: Grad Užice

„Predviđeno je da se ugradi više od 500 metara šipova, koji će biti prečnika jednog metra, više od 100 tona armature i 500 kubnih metara betona“, kazao je Maksimović.

Istakao je da su predstavnici Geološkog fakulteta garantovali da će takvo tehnološko rešenje u potpunosti otkloniti rizike po kuće u toj ulici i njene stanovnike.

Osim toga, dodao je, izgradiće se sistem za prikupljanje kišnih i procednih voda, deo ulice će se asfaltirati i rekonstruisaće se deo pristupnih saobraćajnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari