Krizni štab doneo odluku o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Krizni štab je danas doneo odluku da otvori ugostiteljske objekte i u zatvorenom ali pod uslovom 50 odsto popunjenosti i razdaljine gostiju od 1,5 – do dva metra kao i bez muzike u ugostiteljskim objektima.

Član kriznog štaba Branisalv Tiodorović je precizirao da ova odluka stupa na snagu od sutra i da će biti stroga kontrolisana. Ova mera podrazumeva radno vreme ugostitljeksih objekata do 22 časa.

Prema njegovim rečima imali smo pet lepih parzničnih dana u kojima se nisu u potpunosti poštovale mere pa se blagi rast obolelih može ponovo očekivati za desetak dana.

„Virus je tu u našem okruženju i moramo biti svesni da s njim još nismo završili i da nas čeka teška borba“, rekao je Tiodorović.

On je kazao da je doneta i odluka da svi državljani Srbije koji rade u inostranstvu a u tim zemljama u potpuno vakcinisani, mogu da udju u Srbiji bez ograničenja.

Upitan kada se može očekivati otvaranje noćnih klubova i održavanje svadbi, epidemiolog je kazao da je neophodno da broj novoinficiranih na dnevnom nivou padne ispod 100 kako bi se razmišljalo o vraćanju normalnom životu.

„Sačekaćemo još malo, ništa se u ovoj oblasti ne može planirati. Kad budemo sigurni da imamo ispod 100 novoinficiranih dnevno, odnosno kad dostignemo 60 ili 70 odsto kolektivnog imuniteta možemo razmišljati da pustimo sve da normalno funkcioniše“, kazao je Tiodorović.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.366 novoobolelih od korona virusa i 21 preminuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari