Počele obuke za interesorne komisije 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete, u okviru projekta “Učimo svi zajedno”, organizuje tokom dva i po meseca seriju obuka za članove interresornih komisija.

Kroz tematske radionice članovi interresornih komisija stiču dodatna znanja i kompetencije kojima se unapređuje pristup za procenu potreba za dodatnom obrazovnom podrškom, posebno u odnosu na decu i učenike kojima je, iz različitih razloga, potrebna intenzivnija podrška za uključivanje u kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

Do sada je održano 10 obuka koje su okupile 75 interresornih komisija sa 230 članova i članica.

Obuke imaju za cilj da podstaknu i doprinesu daljem unapređivanju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

U okviru projekta razvijen je intenzivan i moderan program jačanja kapaciteta svih interresornih komisija u Srbiji, koji pokriva različite, ali ključne teme za primenu principa inkluzivnog obrazovanja prilikom procene potreba dece za dodatnom podrškom.

Trodnevne obuke sprovode iskusni treneri u organizaciji Centra za socijalnu politiku.

Program je zasnovan na principima nediskriminacije, dobrobiti i zaštite prava deteta i u potpunosti se oslanja na Strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine.

Obuke se organizuju u saradnji sa UNICEF-om u Srbiji, uz podršku Delegacije Evropske unije.

Komisija za procenu potreba za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom detetu, učeniku i odraslom je interresorno telo koje čine stručnjaci različitih profila, a koje formira jedinica lokalne samouprave.

Uloga interesorne komisije je da prepozna i objedini podrške iz sistema obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite neophodne za uključivanje, učešće i napredovanje deteta i učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari