Počelo čišćenje prostora oko Cvetne pijace, građani očekuju da im se vrate i zelene površine (FOTO) 1Foto: Ana Milošević/Danas

Nakon jučerašnjeg pisanja Danasa o nezadovoljstvu prodavaca na užičkoj Cvetnoj pijaci i stanara okolnih zgrada, ispred kojih prostor nije očišćen posle puštanja kružnog toka u funkciju, nadležni su preduzeli prve korake i odneli otpad. Stanari kažu da uskoro očekuju vraćanje zelenila na ovu javnu površinu.

Stanari za Danas potvrđuju da su ekipe užičkog Bioktoša još juče u popodnevnim satima izašle na teren. Ističu da im je drago što su radovi počeli, ali i da očekuju da budu nastavljeni u pravcu ozelenjivanja površina koje su još uvek pokrivene sa 20 centimetara rizle.

-Drago nam je da su počeli da rasklanjaju i odnose otpad. Tek sada je jasno da je ovo zagrađivanje drveća pravi ekocid, jer se ispod dasaka vidi koliko je rizle nasuto preko zemlje. Prava je sreća da se drveće staro preko 70 godina nije osušilo, kaže  Slađana Vasiljević, jedna od retkih stanara, koja je želela da javno govori o problemu.

Ona prenosi da stanari očekuju da se uklone sve daske i rizla i revitalizuje zemlja.

Počelo čišćenje prostora oko Cvetne pijace, građani očekuju da im se vrate i zelene površine (FOTO) 2
Slađana Vasiljević/Foto:Ana Milošević/Danas

-Proleće stiže i vreme je da se obnovi trava koja je ranije krasila ove površine. Potpuno je jasno da nećemo dozvoliti nikada više da nam unište ovo malo prirode i da nam zagrade pristup zgradi, kako je to bilo poslednjih deset godina, ističe Vasiljević.

Neki od stanara kažu i da je tužno što gradsko rukovodstvo prethodnim postupcima „pokazalo da ne poznaje dušu grada“, jer bi samo trebalo da prepozna potrebu da popravi pohabane stepenice i obnovi ambijentalnu rasvetu.

Kako je Danas već pisao, stanari zgrada kod Cvetne pijace su zahtev za čišćenje nekadašnjeg parka Sistemu 48 uputili prvi put u novembru prošle godine, a potvrdan odgovor su od preduzeća Užice razvoj dobili u decembru. Drugi zahtev, na koji nije odgovoreno, je poslat u februaru.

Direktor preduzeća Užice razvoj, Nikola Maksimović, za Danas je objasnio da su nadležnosti nad spornom površinom podeljene, jer lokal u prizemlju zgrade izdaje JP Stan, a čišćenje je delom bilo i obaveza onoga ko je lokal iznajmljivao.

Ovo preduzeće ipak je juče reagovalo i u saradnji sa ostalim nadležnim službama počelo da rešava problem, dok stanari i prodavci apeluju da se na tome ne zaustave, već da park kod Cvetne pijace ponovo postane jedna od užičkih zelenih oaza.

Kako je za Danas potvrdio direktor Užice razvoja, Nikola Maksimović, radovi će biti nastavljeni čim se vreme prolepša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari