Počelo pripremno ročište u postupku protiv Gucatija i Haradinaja 1

Prvo pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, počelo je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Pripremno ročište bi trebalo da se nastavi i sutra, dok je za 8. i 9. septembar, kao uslovne datume, zakazano i pripremno ročište specijalizovanog tužioca, javio je Kossev.info.

Gucati i Haradnij se terete za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Njih dvojica su u javnost izneli hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka i time ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Kako je još ranije najavljeno, sudsko veće će na današnjoj konferenciji tražiti od Specijalnog tužilaštva spisak svedoka, ali i razgovarati o dodatnim svedocima.

Kako piše Kossev.info, na pripremnom ročištu će se razgovarati i o dokaznom materijalu, njegovoj autentičnosti, te mogućem podnošenju dodatnih dokaza.

Takođe, najavljeno je i da će odbrana danas imati priliku da odgovori na pitanje da li osporava elemente krivičnog dela i oblike odgovornosti.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni 25. septembra prošle godine u Prištini i dan kasnije prebačeni u Hag, gde se nalaze u pritvoru.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.
Prema dosadašnjim najavama i usmenoj saglasnosti odbrane i tužilaštva, ukazano je to da bi suđenje moglo da počne na jesen, piše Kossev.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari