Počeo 60. Dragačevski sabor trubača u Guči 1Foto: Beta/ZIVOTA POPOVIC/EV

Jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača počeo je danas ceremonijom podizanje saborske zastave kod Spomenika trubaču u centru Guče i intoniranjem saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ koju su izveli brojni trubači.

Saborsku zastavu podigao je ovogodišnji domaćin Sabora predsednik „Matice srpske“ u Novom Sadu i književnik Dragan Stanić, čije je umetničko ime Ivan Negrišorac, uz prisutsvo organizatora, rukovodstva Opštine Lučani i brojnih posetilaca.

Stanić je rekao da je Sabor u Guči ne samo nacionalni već i svetski fenomen i da bi zbog toga truba trebalo da bude očuvana kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta.

„Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, ona je za ovih šest decenija postala istinski i suštinski važna za naš narod“, rekao je Stanić.

Sabor trubača će trajati do nedelje kada je najavljeno finalno takmičenje na kome učestvuje 16 trubačkih okestara.

Danas će u Guči biti otvorene izložbe samoukih likovnih umetnika Dragačeva, Kovačice i Uzdina, izložba fotografija, domaće radinosti, starih zanata i Sajam knjiga i turizma.

Prvog dana Sabora na pozornici Kulturnog centra biće održan umetnički program u kome učestvuje više trubačkih, folklornih ansambala i pevačkih grupa, a u večernjim satima na glavnoj stadionskoj pozornici koncerte će održati pobednici 59. Sabora trubača i Dejan Petrović i Big bend.

U naredna dva dana na programu Sabora su takmičenja zdravičara, narodni višeboj, saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe, koncerti trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa.

Na ovogodišnjem Saboru trubača koncerte će održati i hor i simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Suđića, trubački orkestri Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazarevića, Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevđića i orkestar Gorana Bregovića.

Organizatori su najavili da će ove godine na Saboru moći da se čuju samo zvuci trube, da neće biti „divljih orkestara“ i da će iz svih ugostiteljskih objekata moći da se čuju samo zvuci trube, a ko to prekrši moraće da plati izuzetno visoke novčane kazne.

Sabor se ove godine zbog epidemije korona virusa održava uz pojačane kontrole saboraša koji će morati da pokažu potvrde da su preležali kovid, o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Prvi kontrolni punktovi su postavljeni u Čačku i Lučanima na kojima se vrši brzo antigensko testiranje saboraša koji nemaju potrbne potvrde. Oni koji na tim testovima budu bili negativni dobijaju narukvicu koju pokazuju redarima u Guči.

Na samom ulazu u Guču postavljeno je sedam punktova na kojima se kontrolišu svi posetioci, dok je u centru Guče postavljena „branjena zona“ gde će saboraši takođe biti kontrolisani.

Dragačevski sabor trubača osnovan je 1961. godine u varošici Guča kod Lučana, koja ima nekoliko hiljada stanovnika. Na Saboru svake godine nastupa više od hiljadu učesnika u programu i poseti ga više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „National Geographic“ među deset najvažnijih događaja u svetu, a 2020. godine je upisana na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari