"Sve ste nam uzeli, dostojanstvo ne damo": Prosvetari predali zahteve posle protesta zbog nasilja nad nastavnicima 1Foto: V. Andrić/Danas

– Ne možemo i nećemo da ćutimo i da dozvolimo da deca napadaju i ponižavaju nastavnike, profesore i učitelje. Ako su nam sve uzeli, dostojanstvo ne mogu. Dostojastvo ne damo – poručila je Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, na današnjem protestu koji je okupio oko 400 prosvetnih radnika.

Protest su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, u znak podrške nastavnici Tehničke škole u Trsteniku kojoj je učenik izmakao stolicu i zbog narastajućeg nasilja u obrazovnim ustanovama.

Prosvetni radnici traže bolju pravnu zaštitu nastavnika i da se zakoni koji regulišu postupanje u slučaju nasilja u školama dosledno primenjuju. Takođe je istanut i zahtev da se zaposlenima u obrazovanju povećaju plate naredne godine za 25 odsto, jer, kako je rekla Ilić, i bolji materijalni status utiče na dostojanstvo prosvetnog radnika.

– Prosvetni radnici su se okupili kao odgovor na kap koja je prelila čašu u Trsteniku. I ovih dana stižu nam dojave s raznih strana da nasilje i maltretiranje trpe prosvetni radnici od učenika, roditelja i rukovodstva škola. Simptomatično je da nam se najavio izuzetno veliki broj ljudi da će doći, direktori škola su nas podržali, ali neki direktori su pretili svojim zaposlenima zahtevajući da danas ne dođu na ovaj protest – rekla je Valentina Ilić.

Ona je navela primer iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu, gde je pravnica pretila predsednici i članovima sindikata koji su hteli da dođu na protest, da će sprovesti disciplinski postupak.

– Zakon kaže da se disciplinski postupak sprovodi za težu povredu radne obaveze, ne za sindikalne aktivnosti za koje kolektivni ugovor garantuje da imate na raspolaganju sedam radnih dana, a ovo je neplaćeni radni dan kada kolege hoće da dođu da se solidarišu. U Zlatiborskom okrugu policija je zvala predsednike sindikata da pitaju šta se to dešava i da li će se desiti. To je dovoljan znak, pre svega neka vrsta opomene: „Vodite računa šta radite” – navela je Ilić.

Ona je dodala da će javno objaviti imena i prezimena svakog direktora koji je vršio pritisak na zaposlene koji su hteli da dođu na današnji protest.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić je kazao da nastavnici, naročito u srednjim stručnim školama, svakodnevno trpe nasilje od strane učenika i roditelja, te da se dešava da nastavnik bude žrtva napda učenika, a da njegove kolege ćute i saginju glavu.

– Predlažemo da Vlada Srbije donese protokol ili uredbu o zaštiti nastavnika i da se jasno propiše šta se sve smatra nasiljem nad nastavnim osobljem. U preambuli ove uredbe bi trebalo da piše: podržaćemo ih, zaštitićemo ih, koliko god da je potrebno. Nama je potrebna funkcionalna zaštita koja je primenjiva u praksi. Smatramo da je suspenzija učenika koji je osumnjičen za izvršenje nasilja neophodna do okončanja disciplinskog postupka – naveo je Antić.

Učesnici protesta prošetali su od Trga Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, zgrade Predsedništva Srbije do Vlade i Ministarstva prosvete.

Svoje zahteve su predali skupštinskom Odboru za obrazovanje, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi i Ministarstvu.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije sutra organizuju i štrajk upozorenja u školama, članicama tog sindikata, tako što nastavnici neće držati prvi čas i prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari