Počeo rad na pripremi nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu 1Foto: Beta/Ministartsvo za rad

Bolja zakonska rešenja omogućiće stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade, što će direktno uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, rekla je danas ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević.

Ona je na prvom sastanku radne grupe za pripremu nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. ocenila da je donošenje takvog zakona deo reformskih procesa u Srbiji, a cilj je sprečavanje povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

„Da bi se ostvario cilj ovog zakona, odnosno sprovodila i unapredjivala bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih, lica koja učestvuju u radnim procesima, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, potrebno je stalno povećavati nivo bezbednosti i zdravlja na radu, a posebno neposrednih učesnika u procesu rada“, rekla je ministarka.

Istakla je i da promovisanje kulture prevencije i dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu na svim nivoima organizovanja poslodavaca, zaposlenih i države treba da bude dobro planirano, projektovano i sprovedeno u smislu promocije procene profesionalnih rizika, što se postiže vaspitanjem, obrazovanjem, osposobljavanjem i drugim vrstama edukacija.

„Donošenjem zakona o bezbednosti i zdravlju na radu naši propisi biće potpuno uskladjeni sa zakonodavstvom EU i ispunjena obaveza utvrdjena Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije“, kazala je ministarka.

V.d. direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov rekao je da će biti propisane veće novčane kazne za nepoštovanje sprovođenja mera u cilju obezbeđivanja bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari