Počinje proširenje doma učenika Poljoprivredne škole u Požarevcu 1Foto: Z. V.

Na prostoru Doma za učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ na brdu Tulba iznad Požarevca, jedne od najuspešnijih obrazovnih ustanova ove vrste u Srbiji, položen je kamen temeljac za dogradnju tog objekta, a ova investicija realizuje se u okviru projekta „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“ i finansira iz zajma Banke za razvoj Saveta Evrope.

Kamen temeljac postavili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović.

Vrednost građevinskih radova je preko 930.000 evra. Ova investicija se realizuje preko Ministarstva prosvete, a radove će izvoditi Jugogradnja.

Rok za završetak radova je 31. oktobar.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da je današnji dan kruna svega što je rađeno u prošlosti u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi koja ima bogatu istoriju i da je pokazatelj kako i na koji način je moguće ostvariti uspeh uz skromne mogućnosti.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu podsetio je na istorijat ove ustanove.

Počinje proširenje doma učenika Poljoprivredne škole u Požarevcu 2
Foto: Z. V.

Dom učenika počeo je rad 1995. godine, a kapacitet na početku bio je 96 učenika. Đački restoran počeo je sa radom pre 20 godina, a do 2001. učenici su se hranili u restoranu “Tulba”.

-Proširenjem kapaciteta stvoriće se mogućnost da se postojeći smeštajni kapacitet poveća sa 177 na 217 mesta, rekao je između ostalog Vukašinović. Dom će dobiti novu kuhinju po najvišim standardima, recepciju, zajednički hol, ostavu, čajnu kuhinju, ostavu za muzičke instrumente i druge sadržaje. Rekonstrukcijom smeštajnog kapaciteta dobiće se prostor za još 40 učenika koji će biti smešteni u 11 soba.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca rekao je da se sa ovom investicijom neće završiti ulaganja na ovom prostoru.

–Kao gradonačelnik, ali i kao Požarevljanin ponosan sam što je naš grad kao jedan u Srbiji koji može poslužiti kao primer uspeha naše države na ovom polju, naglasio je Pavlović i dodao da je nekoliko škola sa naše teritorije iako su na starim temeljima dovedeno do stanja kada ih je gotovo nemoguće prepoznati i pomisliti da nisu tek sagrađene. Grad Požarevac je deo zemljišta od 2,5 hektara preneo u vlasništvo Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari