Počinje upis u srednje škole 1Foto: Pexels

Posle gotovo celog dana iščekivanja, svršeni osmaci su tek večeras mogli da saznaju u koje srednje škole su raspoređeni, pošto je Ministarstvo prosvete oko 19 sati objavilo konačan raspored po obrazovnim profilima.

Đaci koji nisu imali tehničkih uslova da preko portala Ministarstva vide gde su raspoređeni to će moći da urade sutra u svojim osnovnim školama, koje zbog današnjeg kašnjenja nisu stigle da objave spiskove učenika raspoređenih u prvom upisnom krugu. Oni će se sutra i prekosutra upisivati u srednje škole od 8 do 15 sati, a sutra će biti objavljena i slobodna mesta na koja će konkurisati neraspoređeni učenici.  

Ove godine kao novina je najavljen elektronski upis preko portala eUprava, ali u nekoliko srednjih škola nisu znali da nam objasne kako će to konkretno izgledati pošto se očekuje da ova usluga od sutra bude dostupna. 

Direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije Marija Miletić kaže da imaju iskustva sa elektronskim upisom jer su prošle godine na taj način „povlačili“ neka od potrebnih dokumenata, poput učeničkih izvoda iz matične knjige rođenih.

– Mi ne znamo kako će izgledati sama aplikacija jer će ona biti dostupna ujutru pa smo na sajtu škole istakli elektronsku prijavu koju roditelji treba da popune. U njoj treba i da navedu koje izborne programe će učenici pohađati. Od šest izbornih programa, škola nudi četiri, a učenici se opredeljuju za dva. Neće svaka škola imati istu ponudu, a to nam je važno da znamo zbog pravljenja rasporeda – rekla nam je Miletić.

Usluga Elektronski upis u srednju školu biće dostupna svim roditeljima u Srbiji sutra i prekosutra, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije.

Da bi roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, mogao da pokrene uslugu, neophodno je da ima kreiran nalog na portalu eUprava. Usluga će se nalaziti u delu Usluge => Obrazovanje => eUpis u srednju školu i biće dostupna ujutru od 7 časova do 10. jula u 15 sati.

„Postupak upisa se odvija potpuno elektronski – od popunjavanja i podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran. Nije potrebno da učenici i njihovi roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici, dolaze u srednju školu, niti da prilažu bilo kakva dokumenta. Eventualno, ukoliko se u školi utvrdi da je neki podatak potrebno proveriti, naknadno se može dostaviti određeni dokument, o čemu će roditelji takođe biti obavešteni, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu. Ukoliko im je potrebna pomoć roditelji mogu da se obrate Kontakt centru Ministarstva prosvete na broj telefona 011/735-05-57, koji će biti otvoren do kraja drugog upisnog kruga. 

Osim elektronskim putem, postoji i mogućnost upisa učenika dolaskom u školu. U tom slučaju je potrebno da učenik ili roditelj uz popunjenu prijavu priloži i svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju i uverenje o položenom završnom ispitu.

U toku drugog upisnog kruga, u ponedeljak, 13. jula, od 7 do 15 časova, biće takođe dostupna usluga elektronski upis u srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari