Podaci građana su sve ugroženiji zbog digitalizacije i napretka tehnologije: Dan zaštite podataka o ličnosti 1Foto: Pixabay/Pixel2013

Podaci građana su sve ugroženiji zbog digitalizacije i napretka tehnologije, zbog čega je neophodno redovno usklađivanje zakona i propisa koji regulišu tu oblast, ocenjeno je danas na panelu u Beogradu, povodom Dana zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je na panelu, održanom u prostorijama Privredne komore Srbije (DS), ocenio da poverenici i slične institucije širom sveta moraju zajedno da rade i pomognu građanima u zaštiti podataka, „koji su danas ugroženiji nego ikad“.

„Čovek o kome se zna sve je izloženiji od nekoga ko se prošeta bez odeće u nekom od najprometnijih gradova“, naveo je Marinović.

On je naveo da je institucija Poverenika osnovana 2004. godine, iste kada i Fejsbuk, dodajući da je pojava društvenih mreža generalno dovela do velike obrade podataka milijardi građana sveta, zbog čega je bilo potrebno donošenje regulative.

„Moramo postaviti čvrste granice, da razvoj usmerimo tako da rizici budu pod strogom kontrolom“, kazao je Marinović.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva podatke građana nazvala je „naftom“ digitalnog sveta i naglasila da se pravila iz oblasti zaštite podataka moraju uzimati u obzir prilikom donošenja bilo kog zakona, navodeći primer Zakona o unutrašnjim poslovima u Srbiji, čije je usvajanje više puta odlagano.

Dodala je da građani ostavljaju brojne „digitalne otiske“, što ugrožava njihovu digitalnu bezbednost, navodeći da se najviše izazova pojavljuje zbog korišćenja novih tehnologija, biometrije i veštačke inteligencije.

„Način i pristup veštačkoj inteligenciji će definisati u kakvoj budućnosti ćemo živeti“, ocenila je Halačeva.

Zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Karolajna Hidea rekla je da je privatnost osnovno ljudsko pravo, ali da novi izazovi u toj oblasti proizilaze zbog napretka tehnologije i digitalnog sveta.

„Zaštitom podataka, štitimo i osobu koja stoji iza njih“, kazala je Hidea.

Vršilac funkcije direktora Misije USAID u Srbiji Tod Endruz ocenio je da svi građani danas žive u digitalnom svetu i zavise od njega u svim oblastima života, zbog čega su podaci građana izloženiji zloupotrebama.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se dešava „bum“ u IT sektoru i zbog toga zaštita podataka postaje sve komplikovanija i kompleksnija.

„Rad poverenika mora biti u koraku sa vremenom i njegov rad je danas značajniji nego ikad“, rekao je Endruz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari