Podoban za svetsku nauku, ali ne i za matični institut 1Foto: Medija centar

Mišljenje Naučnog veća je prva i obavezna faza procedure produženja radnog odnosa koja je tek započela i koja će se okončati za tri meseca, neposredno pre no što Zoran Petrović napuni 65 godina života.

Procedura nije završena. Takođe, nezavisno od eventualnog odlaska u penziju, akademik Petrović ostaje redovni član SANU, a na Institutu za fiziku svakako može da nastavi angažovanje na domaćim i međunarodnim projektima, kao i druge kolege koje su istraživački aktivne i u svojim poznim godinama – kaže za Danas Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku, povodom negativnog mišljenja Naučnog veća o produžetku radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću.

Podsetimo, Naučno veće je na sednici 24. septembra dalo negativno mišljenje na Petrovićevu molbu za produženje radnog odnosa, sa 18 negativnih, 17 pozitivnih i šest uzdržanih glasova, iako je reč o uobičajenoj proceduri, u kojoj Veće najčeće daje pozitivno mišljenje. Ova vest odjeknula je u javnosti jer je reč o jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike. Naš list je nedavno objavio da se Petrović, sa još sedam srpskih kolega, našao među 1,5 odsto najbolje rangiranih u svetu, na rang-listi koju je objavio univerzitet Stenford.

Komentar akademika Petrovića juče nismo uspeli da dobijemo, a kako nezvanično saznajemo ovakav razvoj događaja nema političku pozadinu već je posledica njegovog spora sa direktorom Instituta za fiziku. To je potvrdio i sam Petrović u ranijim izjavama medijima. On je rekao da se ne slaže sa načinom na koji Bogojević vodi Institut, kojim kako je rekao, upravlja kao fabrikom. Petrović je bio protivkandidat Bogojeviću na poslednjim izborima za direktora Instituta za fiziku i tvrdi da još od tada postoji problem u saradnji. Pomenuto mišljenje Veća doživljava kao vid pritiska koje trpi i on, ali i njegovi saradnici.

Direktor Bogojević, međutim, odbacuje te navode.

– Kolega Petrović je izuzetan istraživač koji je dao veliki naučni doprinos Institutu za fiziku kao jednoj od vodećih naučnih institucija Srbije i šireg regiona. Nema nikakvog sukoba. Jedan od razloga zašto Institut predstavlja vodeću instituciju je i taj što aktivno neguje duh pluralizma i različita mišljenja – kaže Bogojević.

On je rekao da Naučno veće Instituta čine najugledniji istraživači različitih generacija sa izuzetnim naučnim doprinosom i akademskim kredibilitetom, i odbacio ocene da je na njih vršen pritisak bilo koje vrste kako ne bi podržali Petrovićevu molbu za produženje radnog odnosa.

Naredni korak u toj proceduri je pribavljanje mišljenja nadležnog matičnog naučnog odbora, a prema Zakonu o nauci, konačnu odluku donosi direktor instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari