Kako funkcionišu nevladine organizacije u vanrednom stanju? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nekoliko nas iz Fonda za humanitarno pravo je nastavilo da radi kao i do sada, u našim kancelarijama, a većina radi od kuće, oni čiji posao ne zavisi od pristupa bazi podataka, odgovara Nataša Kandić, osnivačica FHP, na pitanje Danasa u kakvom režimu i na koji način se ova nevladina organizacija odnosi prema aktuelnoj krizi uslovljenom korona virusom i vanrednoj situaciji.

Zaposlenici, dodaje sagovornica Danasa, koriste rukavice koje se koriste za pranje podova, ali, napominje, ako nemaju maske, sa običnim šalom pokriju usta i nos.

– Svi peru ruke sapunom svakih sat vremena. Asepsolom brišu brave i stolove. Litar alkohola su naručili ali stići će par dana. Lepa vest, prodavačice u pekari „ACA“ poklonile su dve lepe, tanke plave rukavice. Neki se više, neki manje plaše. Neki vole crni humor, neki se utope u posao i ne misle na koronu do polaska kući. Ima straha da će Vlada ukinuti gradski prevoz – ističe Nataša Kandić.

Lično mislim, ističe ona, da odluka Vlade prema penzionerima nije mera zaštite.

– U pristojnim zemljama, dva sata dnevno prodavnice su otvorene za penzionere, a ovde od „naših ljubljenih“ postadoše nedisciplinovani građani prema kojima će Vlada preduzeti oštrije mere – zaključuje naša sagovornica.

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom je u petak, 13. marta, usvojio odluku da svi zaposleni rade od kuće, kaže za naš list Jovana Spremo iz ove organizacije.

– Odluka je doneta na nivou cele Kuće ljudskih prava. Jukom tim se trudi da građanima tumači različite pravne situacije koje proizilaze iz proglašenja vanrednog stanja, kako bismo ih uputili u to koja su dozvoljena i nedozvoljena ograničenja ljudskih prava, kakav mora biti odgovor institucija na različite probleme koji se javljaju ili koji procesi se moraju odlagati. Zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva i profesionalnim udruženjima odgovaramo na aktuelne teme na našem portalu Otvorena vrata pravosuđa, koji je odličan izvor informacija u trenutnom stanju i svakodnevno se ažurira – ističe sagovornica našeg lista.

Projektne aktivnosti, naglašava, nastavljene su, uz prilagođavanje novonastaloj situaciji, pa su svi zakazani događaji u martu i aprilu – prezentacije, okrugli stolovi i treninzi – otkazani.

– Pravna podrška građanima i građankama, posebno u pogledu tumačenja njihovog položaja i eventualne ugroženosti ljudskih prava u vreme vanrednog stanja, i dalje aktivno funkcioniše. Građani i građanke, kao i branitelji i braniteljke ljudskih prava koji beleže ili uoče povrede, mogu kontaktirati kolege iz pravnog tima putem našeg e-maila ili kontakt forme na našem sajtu. Jukom tim apeluje na građane i građanke da se pridržavaju mera protiv širenja virusa i ostanu kod kuće, ukoliko ne postoji realna potreba da izlaze napolje – kaže Jovana Spremo.

Prema rečima Izabele Kisić, izvršne direktorke Helsinškog odbora za ljudska prava, ova nevladina organizacija, kao i cela Kuća ljudskih prava, radi od kuće.

– Saradnici i građani nas mogu kontaktirati putem mejla i telefona. Ogroman deo naših aktivnosti vezan je za direktan rad sa ljudima, za teren i putovanja po Srbiji, tako da smo te aktivnosti , kao i javne događaje, odložili za vreme posle korone. Fokusirani smo sada na analize i pisanje predloga praktičnih politika u oblastima kojima se bavimo. Aktivan je i naš sajt. Naravno, pratimo i sve šta se dešava u zemlji i u kontaktu smo sa kolegama iz drugih organizacija za ljudska prava – kaže Kisić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari