Lideri iz Centralne Azije, Kine i Avganistana na jučerašnjem samitu sa ruskim liderom Dmitrijem Medvedevim podržali su rešenost Moskve da zadrži uticaj u svom „dvorištu“ i pokušali da iskažu stroži glas povodom globalnih ekonomskih pitanja.

Delegati šest nacija članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i lideri nacija koje imaju status posmatrača sastali su se juče u planinskom gradu Jekaterinburgu podno Urala na dvodnevnom samitu na kojem se očekuje opširna diskusija o situaciji u Avganistanu. Iz iranska ambasade u Moskvi prethodno je saopšteno da je lider te zemlje Mahmud Ahmadinedžad, čija zemlja ima status posmatrača u Šangajskoj organizaciji otkazao dolazak u Rusiju zbog situacije u zemlji.

Predviđanja su da će Medvedev ponoviti poziv Rusije za donošenje globalne rezervne valute koja bi parirala američkom dolaru, što je samo jedna od mnogih poruka Moskve upućenih SAD ne bi li svetskoj sili broj jedan stavili do znanja da je njena globalna dominacija u opadanju.

Na marginama samita, Medvedev će sa pakistanskim i avganistanskim kolegama razgovarati o situaciji na avganistanskom ratištu. Usred napora SAD i Rusije da poboljšaju odnose, samit će biti praćen sa posebnom pažnjom ne bi li se uočio bilo kakav znak jače podrške Moskve i njenih suseda američkim operacijama u Avganistanu. Dok Moskva i njeni susedi u Šangajskoj organizaciji naglašavaju solidarnost sa Zapadom kada je reč o potrebi za uspostavljanje stabilnosti u Avganistanu, kritičari Kremlja kažu da su ove zemlje mnogo puta u prošlosti koristile Organizaciju za mešanje u američke napore. Pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihodko izjavio je da je Šangajska grupa videla mnogo više „transparentnosti“ iz američke administracije kada je reč o politici prema Avganistanu i Pakistanu. On je naglasio da bi interakcija sa Zapadom u tom smislu mogla da bude proširena.

Šangajsku organizaciju za saradnju, koju Moskva i Peking koriste za obračun sa uticajem Zapada na energijom bogat region, čine Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistam, dok Indija, Iran, Pakistan i Mongolija imaju status posmatrača. Liderima ŠOS danas će se pridružiti lideri država iz grupe BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina) zemlje sa ekonomijama u usponu. ŠOS je međuvladina međunarodna organizacija formirana 15. juna 2001. u Šangaju, sa osnovnim ciljem jačanja uzajamnog poverenja i dobrosusedstva među zemljama članicama i saradnje u političkoj, ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari