Podrška učeničkim zadrugama u 15 osnovnih škola 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 15 osnovnih škola, koje će od Ministarstva dobiti ukupno četiri miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga.

Ministar je podsetio da je u cilju unapređenja ovih aktivnosti, a na osnovu prethodnog iskustva, u oktobru objavljen novi Pravilnik o učeničkim zadrugama, kojim je olakšano njihovo osnivanje i funkcionisanje.

„Ono što posebno raduje, jeste da među dobitnicima na ovom javnom pozivu imamo dve škole koje su osnovale zadruge po novom pravilniku, a ukupno osam škola koje su prvi put konkurisale za dodelu sredstava za unapređivanje rada učeničkih zadruga“, rekao je ministar Ružić.

Kako je dodao, ove godine je Ministarstvo, na dva javna poziva, dodelilo ukupno 9,8 miliona dinara za podršku učeničkim zadrugama u osnovnim školama. Na prvom javnom pozivu sredstva je dobilo 28 ustanova u ukupnom iznosu od 5.800.000 dinara.

Ružić je kazao da projekti sa kojima su se zadruge prijavile podstiču pozitivan i kreativan odnos prema proizvodnom procesu, a neke od njih će na primer, sredstva iskoristiti za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju meda, izradu suvenira, 3D štampanje.

„Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompetencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari