Ministarstvo omladine i sporta u saradnji s lokalnom samoupravom ozvaničilo je ovih dana rad Kancelarije za mlade u Šidu.

Za te namene obezbeđeno je 350.000 dinara za realizaciju projekata, dok je Opština izdvojila 500.000 dinara za njen rad, tako da će mladi u ovoj sremskoj opštini imati i finansijsku podršku za ideje i projekte.

Ovo je 87 kancelarija te vrste u Srbiji koja bi trebalo da predstavlja sponu između mladih, njihovih potreba, inicijativa, sugestija i ideja sa lokalnim, ali i državnim organima.

– Naša ideja je da mladi zaista budu aktivni deo društva. Ne samo u odlučivanju nego i sprovođenju svih aktivnosti, posebno onih koje su za njih vrlo važne. Trenutno smo u fazi izrade lokalnih akcionih planova za kancelarije mladih, ali je realizacija određenih projekata već počela. Pozvala bih sve mlade Šida i poručila im da dođu. Ovo je njihova kancelarija, otvorena za sve njihove ideje, predloge i sugestije. Neka to koriste obilato, neka budu aktivni – rekla je državna sekretarka Ministarstva omladine i sporta Ivana Kovačević.

Iako šidska kancelarija za mlade radi određeni period, sada je njeno delovanje i ozvaničeno. Koordinatorka kancelarije, Nataša Skakun smatra da je u pitanju veoma značajan projekat koji će doprineti aktiviranju većeg broja mladih u sve sfere društvenog života što je novina koja je nedostajala mladima u ovom gradu.

– Kancelarija je mesto na kome će oni moći da potraže podršku za svoje ideje. Naš zadatak biće da prvenstveno rešavamo probleme mladih u saradnji s nadležnim institucijama – naglasila je Nataša Skakun.

Prema njenim rečima, počela je izrada lokalnog akcionog plana koji se odnosi na period do 2012. i u tim aktivnostima svi su dobrodošli – predstavnici neformalnih grupa, nevladinih organizacija, đačkog parlamenta i pojedinci.

– Lokalna samouprava u Šidu prepoznala je ogroman značaj koji mladi ljudi imaju na kreiranje društvenog života opštine. Svaku inicijativu ćemo rado prihvatiti. Što se tiče finansijskih sredstava, trudićemo se da u narednoj budžetskoj godini obezbedimo značajna sredstva za nesmetan rad ove kancelarije – istakla je Nataša Cvjetković, predsednica Opštine Šid.

Neke projekte ova kancelarija je već uspešno realizovala. Među njima su „Tesla open dejs“ i seminar o informacionim tehnologijama koji je trajao prethodna tri meseca. Učenik Tehničke škole „Nikola Tesla“ Miloš Jovanović koji je inicirao navedeni projekat veoma je zadovoljan dosadašnjim radom Kancelarije i najavljuje nove projekte koji će u saradnji sa njom biti sprovedeni u delo.

Razumevanje lokalne vlasti

Do pre dve godine, kada je Ministarstvo i formirano, postojalo je svega pet ovakvih kancelarija u Srbiji. Paralelno s izradom nacionalne strategije za mlade u koju je bilo uključeno 16.000 mladih, počelo je organizovanje mreže institucija koje bi se brinule o sprovođenju planiranih aktivnosti. Za to im je, između ostalog, bila potrebna podrška lokalne vlasti, a koju su dobili i u ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari