Podrži RTV najavio ulične proteste 1

Pokret Podrži RTV najavio je danas da će ponovo organizovati ulične proteste, jer se navršilo tačno godinu dana od početka politički motivisanih smena urednika i novinara na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), zbog kojih je taj pokret i osnovan.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da se u poslednjih godinu dana v.d. rukovodstvo na RTV-u “bez prestanka obračunava sa slobodnomislećim novinarima”.

“Desetine novinara su otpušteni ili premešteni, a emisije po kojima je RTV bio prepoznatljiv, poput ‘Radara’, ‘U nedostatku dokaza’, ‘Prostor i ja’ i ‘Alarm’ su ukinute pod različitim izgovorima”, naveo je Pokret Podrži RTV i dodao da je redakcija više puta nagrađivanog omladinskog O radija smanjena za polovinu saradnika, čime je rad i opstanak tog radija doveden u pitanje.

Prema njihovim rečima, nebalansirano izveštavanje, ignorisanje pojedinih vesti i događaja, skandalozna kršenja novinarskih standarda i izmišljanje vesti u programu RTV-a rezultirali su padom gledanosti i poverenja građana u taj javni servis, što potvrđuje najnovije istraživanje agencije Ninamedija, u kojem se navodi da je RTV “na dnu liste gledanosti sa tek jedan odsto ispitanika koji su rekli da gledaju RTV”.

Na današnji dan pre godinu dana, smenjen je direktor programa RTV-a Slobodan Arežina, koji je potom podneo tužbu protiv tog javnog medijskog servisa, u kojoj tvrdi da Upravni odbor nije imao osnova za njegovu smenu.

Pokret Podrži RTV nije precizirao kada će ulični protesti biti organizovani, ali je naveo da će nastaviti da insistira na neopozivim ostavkama članova Upravnog odbora i rukovodstva RTV-a.
Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) danas je objavio da je Sindikat Nezavisnost na RTV-u podneo prijavu Inspekciji rada protiv pokrajinskog javnog servisa zbog angažovanja više od stotinu radnika “na crno”.

Taj sindikat tvrdi da će u periodu od 1. do 5. maja oko 100 radnika RTV-a praktično raditi na crno jer u tom periodu neće imati zaključen ugovor o radu, navodi VOICE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari