Podunavske Švabe nisu isto što i Podunavski Nemci

Povodom teksta Olivere Stošić Rakić "Doprinos jasnijoj istorijskoj slici" objavljenog u Danasu od 28-29. marta 2020.

Ostavite komentar


  1. Postovani, hvala Vam na sazetom i veoma informativnom tekstu o nekada najbrojnijoj nacionalnoj manjini u Jugoslaviji.

    1. Da razjasnimo nedoumicu:
      Nemci koji su naseljeni (svojevremeno) u Vojvodini su bili Švabe (pleme nemaca) i kada bi ih
      domorodci (Srbi i dr.) pitali da li su Nemci, oni bi odgovarali da NISU, već da su ŠVABE,
      otuda i naš (srpski) naziv sa Nemcima, jer smo smatrali da su svi Nemci = Švabe!!
      Toliko o tome….

  2. Ako se uzme u obzir da…“Podunavske Švabe nisu isto što i Podunavski Nemci“…i da su…“Podunavske Švabe živele i još uvek žive Vojvodini, a Podunavski Nemci žive u Nemačkoj“…

    Da li se mozda potkrala greska u ovoj recenici:
    ..“Danas Podunavskih Švaba ima oko 700.000 i žive, u najvećem broju, u Nemačkoj“…?!
    i da je u pitanju verovatno Austrija?

  3. Kritike upućene autorki Oliveri Stošić Rakić povlače za sobom i kritike upućene kritičaru.
    Vaše Ne pominjanje bitne činjenice da dolaska Podunavskih Švaba u ovaj deo Panonske Nizije (Vojvodina, Rumunski deo Banata, Južna Mađarska) ne bi bilo bez odluke Habsburških vladara, Marije Terezije, njenog sina Jozefa drugog i njegovog naslednika Franca drugog.
    . „Vojna Granica“ (Militär Grenze) zvanični naziv regiona u kojem su Podunavske Švabe dobijale zemlju, kuće, alatke i sve neophodno za obradu zemlje besplatno i bez obaveze plaćanja poreza prvih deset godina uz obavezu da ostave motike i uzmu puške u ruke u slučaju da se teritorija „Vojne Granice“ mora braniti od upada Turskih vojnika.
    Pored Švaba bilo je i kolonista iz Francuske i Španije u daleko manjem broju, i većina Francuskih i španskih kolonista se posle par godina vratila u mesta iz kojih su došli.
    Svesni opasnosti da Turci mogu ponovo osvojiti te krajeve (Banat, Srem, Bačka) prva je Marija Terezija organizovala naseljavanje tih krajeva Hrišćanskim stanovništvom, njen sin i naslednik Jozef drugi i potom Franc drugi organizuju kolonizaciju sebi odanih podanika i dobrih zanatlija
    i zemljoradnika, a takvih je među Švabama bilo puno ( Ulm i okolina)
    u krajeve današnje Vojvodine.
    Bez odluke vladara iz Beča, Podunavskih Švaba u Vojvodini ne bi bilo.
    Sve veoma dobro dokumentovano, Državni Arhiv u Beču pun je dokumenata koji govore o dolasku Podunavskih Švaba u Vojvodinu.
    Važna činjenica koju treba pomenuti.

    1. Kad već hoćete da kritikujete onda morate i Vi biti kompleksniji. U tom periodu je upravo Marija Terezija svima iz Austrougarske omogućila da se dosele u slabo naseljene delove carstva na granici sa Turskom. U tom periodu suzameniti u te delove, dakle Srem, Bačku i Banat, sadašnju Vojvodinu, došli u većem broju i Slovaci, Česi i svi oni koji su bili spremni motiku zameniti puškom. Ali naseljavanje drugih naroda nema veze sa ovim o čemu je pisao gospodin Seder.

      1. Mislim da ima veze sa nazivom ‘Podunavski Nemci’/’Podunavske Svabe’.
        I Nemci i Svabe su postojece kategorije, kao sto su to i Cesi, Slovaci, Srbi, Hrvati.
        Ja samo hocu da kazem da za razliku od Jugoslavije, koje nema i Jugoslovena (kojih ima!), Austrija i dalje postoji, ta da tamo takodje zive ljudi iz mesanih brakova, koji se ne izjasnjavaju kao Nemci.
        Da li mozda vidite paralelu?
        Ja se pitam zasto posle 1918. nigde ne postoji Austrijska zajednica ili manjina?
        Imao sam poznanika iz Nemacke ambasade, koji mi je ponudio drzavljanstvo Nemacke. Ja sam mu odgovorio na sledeci nacin ‘Da li ti je palo na pamet da to drzavljanstvo ponudis Austrijancu ili Svajcarcu?’ – sto je bio kraj poznanstva.
        Dakle, bizarno je nepostojanje Austrijanaca van Austrije, kao sto je bizarno i nepostojanje ‘Vojvodjana’ (sto bi mogao biti surogat za ‘Austrijance’).
        Posto nije sija nego vrat, onda ‘Dunavski Svabe’ iako su moji Nemci dosli sa Rajne, Istocne Prusije i iz Saksonije (dakle – nisu Svabe, jer nisu iz Virtenberga).

    2. Ovde se zaboravlja bitna činjenica a to je strah Bečkog dvora da će Vojvodina biti srpska zbog masovnog doseljavanja Srba u SEOBAMA,zašto prepisujete stavove bećkog dvora i Marije Terezije,istina je drugačija.

  4. Ovo sa Svabama i Nemcima je zongliranje semantikom. Pa Nemaca onda i nema. Jedni su Svabe drugi su Prusi pa…tako redom koliko vec ima nemackih plemena…

    1. Pojam Nemac je zajednicki pojam za sve nemacke narode. Danas Nemacku kao Savez cine 16 drzava. Nemac je gradjanin Saveza Nemacke, nosilac nemackog drzavljanstva.. Unutar tog pojma je vise naroda.

      1. Ali u taj saves ne spadaju ni Austrija, ni Lihtenstajn, ni Svajcarska, ni Luksemburg.
        Niti u taj savez spadaju Alzasani i Lotarinzani, ni Katalonci, ni Italijani.
        Eto, moj deda je maturirao u Parizu, zavrsio studije u Grenoblu i sluzio vojsku Francuske u Prvom ratu. A u njegovoj kuci u Pancevu su se govorila 4 jezika: Francuski, Nemacki, a kasnije i Slovacki i Srpski.
        U kuci drugog dede su se govorili Nemacki, Italijanski, Ladino, Rumunski, Grcki i Srpski.
        Babe su govorile Rumunski i Srpski, a druga Nemacki, Madjarski, Slovacki i Poljski…

        1. Znači, istorija kao nauka, počinje i završava se u kući tvog dede? Super argumenti, nema šta.

        2. Impresivan je Vas porodicni istorijat. Medjutim, uprskali ste svojim nepoznavanjem pravopisa srpskog jezika. Obratite paznju na pravilo pisanja prisvojnih prideva.

      2. Koliko sam razumela iz komentara, oni koji se najpre izjasnjavaju kao Svabe – pa tek onda Nemci, je slicno kao i oni ovde koji se najpre izjasnjavaju kao Crnogorci-pa onda Srbi. Ne znam da li je to adekvatna paralela. Pozdrav svima, i nema potrebe da se vredjamo, na osnovu nekakvog misljenja ili stava.

  5. G. Seger se ni najmanje ne bavi poreklom imena i etnickoj pripadnosti onih koje zove podunavskim Svabama. Sa jedne strane, u pravu je da je odrednica ‘Svaba’ kolokvijalno upotrebljavan od strane ne- Nemackog stanovnistva kao opis svojih nemackih komsija. Sa druge strane, nema pomena da li su ti, Dunavom doseljeni Nemci stvarno porekolom iz ‘Svapske’ ili ne?! Tu nas G. Seder ostavlja u mraku
    , i nonsalantno za Turke upotrebljava naziv ‘Osmani’ i ako znamo da bi njihova reakcija na to bila jos gora od nazivanja Podunavskih Svaba, Podunavskim Nemcima.
    Komicno.

    1. Da Vas poucim da Osmani ili Osmanlije uopste nije pogrdan naziv jer tada Turska nije postojala ni kao drzava niti je imala narod Turaka. Ona se zvala Osmansko carstvo i tek je Kema Pasa Ataturk 1923. proglasio Tursku republiku i tursku naciju pa izmenio arapsko pismo u latinicu i zabranio feredze itd.

      1. Ocigledno niste shvatili konteksr.
        Niko nije rekao da je naziv ‘Osmani’ pogrdan!!! (Osman je bio osnivac prvog Seldzuckog carstva, i kao takav pra-Otac Turske Imperije). On je pogresan, ili u najmanju ruku dvosmislen bas kao i Segerova definicija Nemaca. (‘Folksdojcer’ i oduvek i iskljucivo bio naziv za etnickog Nemca koji zivi ili u okruzenju drugog ne-Nemackog vecinskog stanovnistva ili pod stranom ekonomskom, politickom ili verskom jurisdikcijom. G. Seger to ocigledno ne shvata!)

  6. Samo da dodam na ovaj dobar i opsiran tekst. Ja sam odrastao u Beogradu sa ne krvnpm prababom, svabicom iz okoline stutgarta, koja se nikada nije oglasavalaa kao nemica, vec uvek kao svabica. trideset godina kasnije imali smo moja porodica i ja u Francuskoj, blisku prijateljicu Nemicu, ali Suabe, kuma moje mladje cerke. Upozna sam dosta clanova njene porodica sa zivotom u Nemackoj. Uvek, su naglasavali da su prvo svabe ( Suabe ) pa onda nemci.

    1. Sta je poenta? Da pisac na mala vrata uvodi tezu da Svabe nisu podrzavali i ucestvovali u 2 najveca svetska krvoprolica a Nemci jesu?

      1. Podunavske Švabe se nikada nisu odrekli svojih zahteva da im se vrati konfiskovana imovina u Vojvodini. Na protiv, njihovo udruženje je publiciralo informacije, kako i kada da zatraže povraćaj imovine, bez obzira na to, da ih je Nemačka već obeštetila i da ona nikada Srbiji nije isplatila ratnu oštetu! Na jednom velikom skupu pre četiri godine u Sindelfingenu glavna tema je bila zahtev za vraćanje imovine. Preko 300 prisutnih je pokazivalo tapije imanja iz 1940.g. a neki čak i iz 1943.g., verovatno otete od predhodnih vlasnika. Naslednici pognanih iz Vojvodine su tvrdili da će, čim Srbija dobije saglasnost za prijem u EU, tražiti da im se imovina vrati a to je, prema navodima nemačke strane, pola Vojvodine .
        I sad u Vojvodini postoji na desetine hiljada “ŠVAPSKIH” kuća na kojima piše ime vlasnika i godina izgradnje.

  7. A od koga je Ulma pored Vršca dobila ime? Nema veze bitnija je vruća supa i rinflajš sa sosom posle nje. „Dobro jesam, i dobrom se nadam, u čim hodim u tome i spavam“. A onda došle Švabe i donele šlafroke i pidžame i obavezno pranje ruku. Srećom je crkva branila da preuzmemo sve te civilizacijske uticaje, vremenom su usticaji pobedili crkvene dogme.

  8. Naseljavanje Nemaca u Vojvodini, tj. Sremu, Bačkoj i Banatu je bio deo politike Habsburgovaca sa ciljem da se germanizuju ovi krajevi. Podunavski Nemci ili Švabe (to je jedno te isto) su bili predstraža Habsburške dinastije i predstavljaju samo epizodu u istoriji ovih krajeva, kako to dobro primećuje Laza M. Kostić u svojoj studiji „Srpska Vojvodina i njene manjine“. Nemaca u Vojvodini više nema i za nas je dobro što ih nema.

  9. Подунавске Швабе су германско племе,а Немци ипак имају словенско порекло ето то је разлика ,Дрезден је некад био чист српски град.О злочинима подунавских Шваба над цивилима у Банату да не помињемо.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.