Podzemne garaže - kulturno nasleđe "Srpske Atine" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

U starom gradskom jezgru Novog Sada bez puno muke možete da prebrojite svaku preostalu zgradu koja je zaštićena kao kulturno dobro. Nažalost, malo toga je ostalo.

Ko ne veruje, ne mora daleko, neka skokne do obližnjeg i uporedivog Osijeka i vidi kao izgleda grad sa čitavim i očuvanim starim kvartovima. Kako su poslagani klasicizam, historicizam, secesija i kako to zaboga, zaista izgleda gradsko zelenilo.

Odnos prema graditeljskom nasleđu u jednom od najvećih kulturnih centara naše zemlje, dapače, Evropskoj prestonici kulture, toliko je skandalozan da bi mogao ući i u šire svetske kontekste kao primer grada koji je nestao.

Svašta se poslednih nekoliko decenija ovde sravnilo sa zemljom. Rušilo još i u Jugoslaviji; Jermenska crkva ili „Mala Jevrejska“ ulica, ali iza toga je i ostajalo; Bulevar Mihajla Pupina i Srpsko narodno pozorište.

Od devedesetih, ruši se samo i isključivo zbog novca investitora. I ne ostaje ništa. Nakon što se kulturno nasleđe izniveliše sa nekadašnjim morskim dnom, niču po pravilu kartonske zgrade obojane u vesele boje koje se isperu nakon prvog pranja. Ušarenjeni slamovi lišeni sadžaja. Puke spavaone.

Krešendo na prste pobrojano gradsko jezgro tako se ovih meseci dogodio iz smera kom smo se najmanje nadali. Podzemlja. Ono što nisu sravnili bageri, buldožeri i bobketovi, dokusuriće izgleda podzemne garaže.

Podzemne garaže - kulturno nasleđe "Srpske Atine" 2

Džaba su stručnjaci iz Društva arhitekata Novog Sada upozoravali da se ne kopaju garaže u samom centru grada, blizu najvažnijih gradskih zdanja. Tako je od prve garaže napukla Banovinska palata, od druge Tanurdžićeva, koja dok ovo čitate, puca i dalje.

Da ne ostane sve na ovome, nikli su i mastodonski ulazi/izlazi iz garaža koji su uništili vizuru na jedine prostale delove Novog Sada koji mogu na razglednicu. Pada mi na pamet; Budimpešta, Trg Mihalj Polaka, podzemni parking kod Mađarskog nacionalnog muzeja – nevidljiv. Samo se spustiš kolima niz ulicu.

Nije li moglo tako i u Novom Sadu? Ili naši neimari još nisu savladali tehnologiju gradnje podzemnih garaža bez betonskih nadstrešnica? Ili žele da utuku još koji kubik skupog betona? Ili zapravo nikog nije briga kako će to da izgleda? Svejedno.

Za sve ovo vreme Zavod za zaštitu spomenika kulture igra na sigurno. Saglasnost za izgradnju garaža nije dao, jer da se ne lažemo, u Srbiji se gradi i bez toga, dok sa druge strane, upadljivo ćuti na unišavanje najvrednijih gradskih objekata.

Ali ovo nije kraj. Gradiće se još podzemnih garaža! Ako pretpostavimo da se neće kopati blizu Vladičanskog dvora i Saborne crkve, jer tamo stoluju ipak malo ozbiljniji igrači od novosadskih gradskih čelnika, ostalo je da napuknu još samo „Katedrala“ i „Gradska kuća“: Pratimo. Stay tuned.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari