Poezija Envera Muratovića je o jednom svijetu i jednom čovjeku u tom svijetu, o njegovom licu i naličju, istakao je književni kritičar iz Bijelog Polja Radoman Čečović, na promociji Muratovićeve knjige „Iza mene“ održanoj u utorak u Centru za kulturu u Rožajama.


– Kao takva, ona ne želi da bude od onih pjesničkih zamešateljstava koja, nezadovoljna svojim obličjem i već artikulisanim glasom, pokušavaju da iskoče iz sopstvene kože, tražeći se kroz slutnju novine, eksperimenta, odstupanja, deparadigmatizacije poetskog govora, prizivanje artizama i ekscentričnosti, milosti slučaja ili pomoći neke više, najčešće mračne sile. Muratovićeva poezija ne želi da se upusti u preispitivanje svijeta. Ne želi da zakorači sa one strane poznatog, u naslut, u rizik priziva. Ona opredijeljeno ostaje dosljedna svijetu koga zna, i čovjeku onakvom kavim ga vidi, u vremenu koje se dijeli na ono prošlo i ovo sadašnje. Pa zato taj čovjek i takav svijet, a i jedan i drugi gotovo bivši, postaju uporišna tačka pjesničke riječi, habitus pjesme i njene stvarnosti, kazao je Čečović.

Osim Čečovića, o Muratovićevoj poezije je trebalo da govori još i pjesnik iz Rožaja Safet Hadrović Vrbički, koji je bio spriječen da prisustvuje promociji, ali je njegov tekst pročitala spikerka Radio Rožaja Gordana Ganić, koja je i vodila program.

Inače, ova promocija je organizovana uz „Septembarskih dana kulture i sporta“ u okviru kojih je rožajski Centar za kulturu organizovao niz kultuno sportskih manifestacija. Direktor ove ustanove Salko Luboder ističe da Centar za kulturu u Rožajama promoviše kulturne vrijednosti ovoga kraja preko književnih promocija, likovnih izložbi, manifestacije od značaja za Crnu Goru „Zlatna pahulja“ i časopisa „Rožajski zbornik“.

Autor knjige „Iza mene“ Enver Muratović, zadovoljan promocijom, ističe da je ovo bilo prilika da njegovim sugrađanima predstavi ono što je stvarao od 1996. godine, kada je objavio svoju prvu knjigu poezije, do danas.

– Promocija u rodnom gradu je uvijek izazov. Jer vjerujem da je najteže dokazati se tu, među svojima. Ako se uspjeh jedne književne promocije mjeri brojem iskrenih ljudi koji su joj prisustvovali – onda je ova moja više nego uspješna, jer su posjetioci radosno prihvatili i sa zadovoljstvom konzumirali kako mišljenje Radomana Čečovića o mom stvaralaštvu, tako i samu poeziju, kazao je Muratović.

Promociju Envera Muratovića obogatio je muzikom rožajski kantautor Ahmet Hari Nokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari