Pojačana kontrola upotrebe sigurnosnih pojaseva i načina prevoženja dece na putevima u užičkom kraju 1Foto: N. Kovačević

Saobraćajna policija u Užicu je najavila da će narednih dana pojačati kontrolu saobraćaja, posebno korišćenja sigurnosnih pojaseva i način prevoženja dece u vozilima.

Kao u celoj Srbiji, kontrola će, saopštla je Policijska uprava Užice, trajati od 6. do 12. marta, tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja koja se sprovodi u 30 država članica Evropske mreže saobraćajne policije (ROADPOL).

„Sprovođenje ove akcije od izuzetnog je značaja, s obzirom na to da je  nekorišćenje pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji“, navodi se u sapštenju.

Dodaje se da će se „dosledno preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema onima koji decu budu prevozili na nepropisan način“.

Prema podacima MUP-a Srbije, tokom prošle godine u našoj zemli, samo 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika su koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

„Drugim rečima, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 vozača i 47 putnika u putničkim vozilima“, saopštio je MUP.

Tokom 2022. godine, dodaje se, „zbog nekorišćena sigurnosnog pojasa, sankcionisano je 195.226 učesnika u saobraćaju, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisane 2.574 osobe“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari