Pokloni za bebe i njihove majke u pirotskom Porodilištu od Gradske uprave i pirotskog Vodovoda 1Foto: Z. Panić

Tradicionalno, 2. januara, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić uručili su poklone majkama i bebama u Porodilištu Opšte bolnice Pirot. Zbog epidemiološke situacije nije bilo obilaska odeljenja već su pokloni predati službi Porodilišta.

„Prva beba rođena u 2022. godini je dečak težak 3,5 kilograma i majka je iz Pirota“, rekao je načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Pirot dr Vladan Đurov, dodajući da je

poslednjeg dana 2021. godine rođena devojčica.

Đurov dodaje da je očigledan pad nataliteta poslednjih godina. U 2021. je rođeno 440 beba u Pirotskom okrugu, što je oko 50 manje u odnosu na 2020. godinu.

„U pirotskoj bolnici je prošle godine bilo 438 porođaja, a rođeno je 440 beba, od kojih je 339 iz Pirota – 49 manje nego 2020. godine. Bilo je 34 novorođenčadi iz Babušnice, 5 više nego 2020. godine, 43 iz Bele Palanke odnosno 1 beba više nego godinu dana ranije. U pirotskom porodilištu u 2021. rođene su 24 bebe iz Dimitrovgrada odnosno 12 manje iz ove opštine nego 2020. godine“, rekao je Đurov i dodao da su u pirotskom Porodilištu preduzete sve dodatne mere prevencije u vreme pandemije, da nije bilo zaraženih trudnica i porodilja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da se nada da će biti više beba u 2022. godini.

„Grad nastavlja sa izdvajanjima za novorođenčad, ali i za novorođeno dete na selu, samohrane i nezaposlene majke i druge kategorije iz ove oblasti“, rekao je Vasić, dodajući da se razmišlja i o povećanju pojedinih davanja.

Direktor Vodovoda Zoran Nikolić poželeo je deci da u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari