Pokrajina: Formiran Savet za rodnu ravnopravnost 1

Pokrajinska Vlada donela je danas odluku o formiranju Saveta za rodnu ravnopravnost, u cilju vođenja politike jednakih mogućnosti za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u Vojvodini i formirala radnu grupu za izradu Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Zadatak Saveta je da prati primenu propisa iz oblasti rodne ravnopravnosti, predlaže donošenje akata u cilju ostvarivanja rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti i prati primenu utvrđenih standarda iz te oblasti.

Aktivnosti koje doprinose rodnoj ravnopravnosti biće fokusirane na oblasti zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, vaspitanja, nauke i tehnološkog razvoja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, sprečavanja i suzbijanja nasilja na osnovu pola i polnih karakteristika, odnosno roda, kao i nasilja prema ženama.

Taj organ sarađivaće i sa drugim radnim telima u pokrajinskoj upravi, održavanjem zajedničkih sednica, ali i kroz saradnju sa udruženjima građana, ustanovama i organizacijama.

Na današnjoj sednici formirana je i radna grupa za izradu programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja za period do 2026. godine.

Dokument, čijoj izradi treba da pristupi novoformirana radna grupa, predstavlja realizaciju ciljeva koji su definisani strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine, istaknuto je u saopštenju pokrajinske Vlade.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari