Pokrajina izdvojila 44,4 miliona dinara za nabavku medicinske opreme 1foto: A. Mandić

Pokrajinska Vlada na današnjoj sednici izdvojila je ukupno 44,4 miliona dinara za nabavku medicinske opreme za opšte bolnice u Vrbasu, Vršcu i Senti i za Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Opštoj bolnici u Vrbasu usmereno je 23,4 miliona dinara za nabavku novog mobilnog radiografsko-fluoroskopskog aparata sa Ce-lukom.

Taj aparat koristi se kod ortopedskih, uroloških, opštih hirurških i ginekoloških operacija.

Nabavkom tog aparata biće omogućeno da se rade i endovaskularne, kao i nove minimalno invazivne hirurške procedure, a biće obezbeđena i bolja radiološka zaštita medicinskog osoblja i pacijenata.

Opšta bolnica u Vršcu dobila je sredstva za nabavku portabilnog ultrazvučnog aparata i autotransfuzijskog uređaja s vakuumskom pumpom za kontinuirano procesuiranje sakupljene krvi, a ukupna vrednost opreme je 10 miliona dinara.

U vršačkoj bolnici godišnje se uradi 2.000 ultrazvučnih pregleda. Nabavka novog aparata neophodna je zbog dostupnosti ultrazvučne dijagnostike kardiologa kod nepokretnih, vitalno ugroženih pacijenata i pacijenata u intenzivnoj nezi, navode iz Vlade Vojvodine.

Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici usmereno je 6,5 miliona dinara za novi savremeni sistem za zvučnu i svetlosnu signalizaciju na Hirurškom odeljenju.

Godišnje se na tom odeljenju operiše 1.500 onkoloških pacijenata, koji imaju potrebu za stalnim postoperativnim nadzorom, naročito u prvih 48 sati nakon operacije, zbog čega moraju imati mogućnost komunikacije sa dežurnim medicinskim osobljem u cilju pravovremenog reagovanja, obrazlaže se u saopštenju Pokrajine.

Za nabavku kardiološkog ultrazvučnog aparata za potrebe Službe za internu medicinu u Opštoj bolnici u Senti izdvojeno je 4,5 miliona dinara.

Bolnici u Senti gravitiraju pacijenti iz pet okolnih opština. Godišnje se u toj ustanovi uradi oko 1.200 ehokardiografskih ambulantnih pregleda, i taj broj je u porastu, dok se stacionarno izvede 400 pregleda.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.