Pokrajinski DS: Zaustaviti pretnje novinarima u Srbiji 1Foto: Pixabay/AndyLeungHK

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (PODS) za Vojvodinu saopštio je danas da je „zgrožen“ najnovijim tekstovima uperenim protiv novinarki koje su stvarale film „Albanke su naše sestre“ u produkciji „Nezavisnog društva novinara Vojvodine“, a koji su objavljeni na portalu istraga.rs.

„Skrećemo pažnju javnosti da ovo nije prvi put da ovaj portal objavljuje tekstove kojim pokušava da diskredituje novinare koji se kritički odnose prema svemu što ugrožava javni interes, pa i prema aktuelnim vladajućim strankama“, upozorio je PODS.

U saopštenju su naveli da sporni portal „označava mete na medijskim profesionalcima u Srbiji“, da bi ugušili i „poslednji kritički glas, pluralizam medija, a samim tim i demokratski poredak koji već odavno klizi u svevlašće jednog čoveka“.

PO DS je upozorio da portal Istraga objavljuje serijale tekstova u kojima navode podatke koji su inače nedostupni za javnost, a koje može obezbediti samo neki od državnih organa.

„Javnost treba da sazna ko stoji iza portala istraga.rs i ko ga finansira, te zašto na sajtu nema ni impresuma ili bar imena urednika, niti bilo kakvog podatka za kontakt. Po svemu sudeći, reč je integralnom delu medijske mašinerije koju je vladajuća Srpska napredna stranka postavila kako bi kreirala lažnu stvarnost u Srbiji“, ocenio je vojvođanski DS.

Oni su pozvali građane na solidarnost sa preostalim profesionalnim novinarima i na „bojkot laži i tendencioznih pisanja ovakvih portala i sličnih režimskih glasila“.

„Državna vlast ih finansira novcem uzetim od svih građana Srbije. Pozivamo građane da informacije traže na relevantnim portalima i medijima, posle čijih tekstova se novinari potpisuju imenom i prezimenom, i gde su tekstovi potkrepljeni dokumentima i drugim dokazima“, dodao je DS.

Upozorili su i predstavnike vlasti da „ukoliko se novinarima koji su označeni kao mete u pomenutim tekstovima nešto loše dogodi, za taj ishod odgovornost će snositi samo država“.

„Dužnost je države da zaštiti novinare i medije bez obzira na to da li im se njihova uređivačka politika dopada ili ne“, piše u saopštenju.

Upozorili su i „elite na vlasti“ da neće zauvek sedeti na državnim funkcijama, niti će zauvek moći da kontrolišu medije, sudove, policiju, tužilašvo i ostale nezavisne regulatore u državi.

„Upravo tada, kada izgube sve poluge iz svojih ruku, moraće da odgovaraju za sve ono što su uradili i što su propustili da urade. Na sreću svih građana Srbije, taj dan će veoma brzo doći“, dodao je DS.

NDNV je ranije danas saopštilo da su njihove saradnice i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su autorke filma „Albanke su naše sestre“ u produkciji NDNV, napadnute na portalu istraga.rs, a na fejsbuk stranici istog portala označene kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari