Pokrenuta inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu 1

Inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu, jedne od svega četiri preostale u Vojvodini i jedine koja još uvek nije rekonstruisana, pokrenuta je sinoć u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu gde je obeležena 130. godišnjica od rođenja kompozitora Pala Abrahama, saopšteno je iz Jevrejskog kulturnog centra.

Ovaj rođeni Apatinac proslavio se 1920-ih i 1930-ih kao stvaralac filmske i operetske muzike, a za kratko vreme postao je jedan od najpopularnijih evropskih kompozitora svog vremena.

Klara Sentđerđi iz odeljenja za kulturu ambasade Mađarske u Beogradu navela je da se radi o „malom, ali istorijski i arhitektonski izuzetno značajnom objektu“, te ukazala na loše stanje u kome se sinagoga iz 19. veka danas nalazi.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać, kako se navodi, istakla je da je njena lokalna samouprava posvećena očuvanju multikulturalnog nasleđa Apatina.

Pokrenuta inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu 2
Foto: Dejan Bursać

„Veoma važan aspekt tog nasleđa je rekonstrukcija sinagoge i naša želja da joj udahnemo novi život kao mestu kulture i istorijskog sećanja“, rekla je ona.

Kako se dodaje, Korać je objasnila da je prva procena da je za otkup i građevinsku rekonstrukciju potreban iznos od 200.000 evra, a da će sredstva biti prikupljana putem donacija, u šta će se aktivno uključiti i opština Apatin.

Ona je navela da se u Apatinu nalazi i izuzetno vredan „stenvej“ klavir iz 1912. godine, koji je nekada bio u vlasništvu kompozitora Abrahama, te da je ideja da se ovaj instrument takođe restaurira i smesti u prostor sinagoge.

Prisutne je uključenjem iz Španije pozdravio i poznati pijanista Ištvan Sekelj, inače potomak Pala Abrahama, koji je podržao inicijativu za obnovu sinagoge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari