Pokrenuta istraga o paljenju zastave Srbije u Velikoj Hoči 1Foto: Kancelarija za KiM

Policija je potvrdila da je u Velikoj Hoči zapaljena državna zastava Srbije na jarbolu iznad spomenika nestalim i ubijenim Srbima u opštini Orahovac, i da je zbog tog incidenta započela istragu protiv nepoznatih osoba, prenosi RTS.

U svom redovnom dnevnom izveštaju policija navodi da su njeni pripadnici izašli na lice mesta i da je o slučaju obavešten i tužilac.

Na ulazu u Veliku Hoču postavljeno je znamenje u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije te opštine tokom 1998. i 1999. godine.

„Paljenje srpske trobojke i skravljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabe Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je najavila da će zajedno sa svojim predstavnicima na terenu postaviti novu trobojku, „kao što smo i svaki put do sada obnavljali i gradili ono što Kurtijevi ekstremisti pale i ruše“.

Poziva međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru KiM da dođu kod spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči, i da sa tog mesta pošalju jasnu poruku da su takvi etnički incidenti i napadi na srpsko postojanje na KiM nedopustivi.

„Spaljena srpska zastava, preorane srpske kosti, izmeštanje spomenika srpskim herojima palim u Prvom svetskom ratu sa groblja u Prištini, slika su i prilika Kurtijeve antisrpske politike mržnje koja stimuliše ekstremiste u njihovim suludim aktima“, zaključuje Kancelarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari