Programu koji je povodom pola veka od postavljanja čuvenog spomenika podignutog u čast žrtava Hortijeve vojske tokom Drugog svetskog rata, vajara Jovana Soldatovića u Žablju, prisustvovao je i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić koji je otvarajući skup istakao da je čast biti na mestu gde je svoj pečat ostavio jedan od naših najvećih umetnika Jovan Soldatović.


Tročlana skulptura Jovana Soldatovića predstavlja remek-delo njegovog umetničkog opusa, koja prikazuje ratnike, u ovom slučaju žrtve Hortijeve vojske, koja je na ovom mestu počinila velike ratne zločine.

Tim povodom sekretar Grujić je rekao da je ova skulptura zahtevna i specifična i da iz nje izlazi poruka, koju svi mi držimo u sebi, a to je poruka čoveka i jednog vremena. Ova skulptura je tu pola veka i održala se u vremenu i uprkos vremenu. Izrasla je iz ravnice, koja teško dozvoljava da je nešto nadraste, a ova ravnica i ovaj predeo je to dozvolilo. Uprt je prema Tisi i dalje prema svim stratištima s pogledom na druga bezumlja. On se zove i posvećen je šajkaškom bataljonu i on mora da bude tu, kao zalog, kao podsećanje na te dane, jer je on vrednost kao umetničko delo i kao poruka.

Vesna Latinović se u ime Galerije “Bel art”, kao glavni organizator manifestacije zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje na podršci. Ona je istakla da je velika čast bila poznavati umetnika kakav je bio Jovan Soldatović.

– Zbog njegovih velikih umetničkih dela, nedopustivo je da se njegova dela zapostavljaju, a ona su danas ozbiljno ugrožena. Tročlana skulptura u Žablju danas je ozbiljno oštećena, kao i četiri skulpture koje se nalaze na Institutu u Sremskoj Kamenici.

U programu, koji se održavao u subotu kraj spomenika, učestvovala je i glumica Mira Banjac, istoričar umetnosti Bela Duranci i likovni kritičar Sava Stepanov. Galerija “Bel art” nedavno je objavila i obimnu monografiju o vajaru Jovanu Soldatoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari