Policajci pravosnažno osuđeni zbog zlostavljanja i mučenja maloletnika tokom Vučićeve i Orbanove posete Nišu 1Foto: Sajt Apelacionog suda Niš

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Osnovnog suda kojom su pripadnici niške Policijske uprave Miomir Petrović (38) i Miljan Tatić (32) osuđeni na po šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što su pre šest godina prilikom privođenja zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića, saznaje Danas.

Na prvostepenu presudu žalili su se i Osnovno javno tužilaštvo, koje je tražilo efektivnu kaznu zatvora od četiri meseca, i osuđeni policajci.

Tadašnji maloletnici, Tasić i Nićiforović, privedeni su u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine, zbog toga što su na mostu kod Tvrđave, u centru Niša, skinuli nekoliko zastavica Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice njihovih vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv policajaca posle skoro tri godine od privođenja, a nakon pisanja Danasa, zbog čega su policijaci na suđenju naš list označili kao krivca zbog toga što im se uopšte sudi.

 “Presuda je pravosnažna, a nama preostaje još samo postupak za naknadu štete. Kazna je jako blaga, posebno zbog toga što policajci nisu izrazili nikakvo kajanje zbog toga što su zlostavljali decu, i ubeđen sam da će da ponove delo. Kako smo informisani, zbog izricanja minimalne i uslovne kazne, oni su sačuvali posao i ne mogu da dobiju otkaz. Zar neko sa značkom ne treba da bude strožije kažnjen od običnog građanina“, kaže za Danas Andrijan Tasić, otac pretučenog Aleksandra.

Policajci pravosnažno osuđeni zbog zlostavljanja i mučenja maloletnika tokom Vučićeve i Orbanove posete Nišu 2
Andrijan Tasić: Foto Z. Miladinović/Danas

On dodaje da se ovakav epilog i mogao očekivati jer su žrtve „imale ceo sistem protiv sebe, od tužilastva koje je godinama opstruiralo istragu, do policije“.

Jedinu podršku dobili su od političara Zorana Živkovića, koji je kao tadašnji poslanik slučaj izneo u parlamentu, i Danasa, koji o slučaju izveštava, dodaje.

U potvrđenoj prvostepenoj presudi Osnovnog suda, donetoj nakon dve i po godine suđenja, navodi se da je policajac Tatić izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje na štetu Tasića, a Petrović na štetu Nićiforovića, kao i da su obojica postupala “na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo”.

Za krivično delo zlostavljanje i mučenje ukoliko ga učini službeno lice u vršenju službe Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna zatvora do tri godine, odnosno do deset godina.

Prema navodima u presudi, kada su maloletnici po naređenju legli na asfalt, Tatić je Tasiću zadao više udaraca nogom u predelu glave i rebara i gazio ga po leđima, dok je Petrović Nićiforovića nogom udario u predelu leđa, a kada je ovaj pokušao da podigne glavu i u predelu vrata, uz reči: ”Bežiš, a mamicu ti je.em”.

Nakon što su maloletnici po naređenju stali do zida i raširili noge, Tatić je Aleksandra šutnuo u gležanj, a Petrović je Luki zadao više udaraca nogama u predelu nogu, kao i pesnicama u predelu rebara i stomaka. Policajci su im zatim zavrtali ruke.

Tasić i Nićiforović su tokom suđenja kazali da je u policijskom automobilu Nićiforović morao da sedi u Tasićevom krilu, zbog čega su im se „podsmevali“.

Usput su ih zastrašivali da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“, pošto su zastavice skinuli u vreme Vučićeve i Orbanove posete.

Policajci su kategorički negirali krivicu, tvrdeći da te noći nisu primenili nikakvu fizičku silu, već postupali po pravilima policijske službe koja se primenjuju prilikom hapšenja za krađu.

Postupali su, kazali su, i po posebnom Planu obezbeđenja, kojim su sve mere bezbednosti bile podignute na najviši nivo zbog zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

Dodali su da su mladići bežali i da nisu stali kada su im nekoliko puta viknuli “Stoj policija”, a da su im naredili da legnu nakon što je jedan od njih „zauzeo položaj koji je delovao kao da će ih napasti“.

Primenu sile prema dvojici maloletnika negiralo je i četvoro njihovih kolega, koji su učestvovali u privođenju ili prisustvovali saslušanju u policiji.

Policijski Sektor unutrašnje kontrole je, međutim, utvrdio da su oni te noći tukli dvojicu maloletnika, nakon čega su bili suspendovani, pa nešto kasnije vraćeni na posao.

Zbog ovog slučaja disciplinski je kažnjeno još dvoje pripadnika Policijske uprave Niš.

Tasić je, inače, zadobio posekotinu na bradi i nagnječenje desnog jagodičnog predela, a Nićiforović krvne podlive u predelu rebara i na desnom obrazu. Povrede su okarakterisane kao lake.

Tasić je u međuvremenu završio studije teologije sa prosekom 9,66, a Luka je student na niškom Pravnom fakultetu.

Zakon ih “štiti”

U članu 172 Zakona o policiji predviđeno je da policijskom službeniku između ostalog prestaje radni odnos kada je pravnosnažnom presudom osuđen na efektivnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci.

Policajac može izgubiti posao i kada je pravosnažno osuđen za više taksativno nabrojanih krivičnih dela, među kojima se ne nalazi delo zlostavljanje i mučenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari