Policija i demonstranti u Hongkongu su se tokom noći između utorka i srede sukobili oko kontrole nad jednim podvožnjakom, a javnost je razgnevilo to što su policajci šutirali i vezivali građane tokom najgoreg sukoba za više od dve nedelje demonstracija kojima većinom studenti traže više demokratije.


Međutim, nema naznaka da centralna vlast Kine planira da se uključi u lokalnu akciju suzbijanja demonstracija protiv njene odluke da centralna vlast odobrava kandidate za prve izbore uprave Hongkonga 2017. godine. Demonstranti zahtevaju i ostavku sadašnjeg gradonačelnika Leunga Čun-Jinga. Policija je izvela napad u zoru pošto je velika grupa demonstranata blokirala jedan podvožnjak čime je ponovo proširila zonu protesta. Demonstranti su najpre bili brojniji od policajaca kojima je kasnije stiglo pojačanje.

Uhapšeno je 45 demonstranata tokom sukoba, od kojih nijedan nije povređen, rekao je portparol policije. Sekretar za bezbednost Lai Tung-Kvok rekao je novinarima da su policajci koji su bili uključeni u taj sukob privremeno premešteni, i da se vodi istraga postupanja policije.

Te demonstracije su do sada neviđen izazov za vlast. Organizatori kažu da je čak 200.000 ljudi na ulicama od 28. septembra kada je policija preduzela prvu akciju protiv njih. Posle početnih pokušaja da demonstrante rastera suzavcem pre dve nedelje, policija je primenila drugačiju strategiju: smanjivanje zone protesta uklanjanjem barikade koje su postavili građani, obično u zoru, kada ih je najmanje.

Ali poslednji napad je bio najnasilniji do sada i policija je napadala demonstrante i odvlačila ih. Stavovi obe strane su sve čvršći od prošle nedelje kada je vlast otkazala pregovore zbog dubokih razlika. Leung je rekao da je „skoro nikakva mogućnost“ da Vlada Kine promeni novo pravilo o izdavanju odobrenja kandidatima za izbore.

Protesti „ozbiljan incident“

Peking želi da što pre okonča proteste u Hongkongu da se ne bi ohrabrili drugi aktivisti širom Kine i ugrozio monopol Komunističke partije na vlast. Tako je Džang Ksiaoming, direktor Kancelarije Vlade za vezu u Hongkongu, rekao u utorak da je protestni pokret u Hongkongu „ozbiljan društveni i politički incident“ koji je osporio autoritet Pekinga i izazvao ekonomske gubitke u gradu. Demonstranti su „povredili osnovu vladavine prava u Hongkongu, njegov demokratski razvoj, društveni sklad, međunarodni ugled i odnose sa unutrašnjošću Kine“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari