Policija bi morala da sasluša predsednika opštine Grocka 1Milan Jovanović Foto: FoNet/TV Fonet

Bojana Cvetković Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u kući Milana Jovanovića, dobila je veoma malu kaznu sporazumom o priznanju krivice.

Međutim, mnogo veći problem je što glavni osumnjičeni kao inicijator napada, prema Jovanovićevim tvrdnjama, još uvek nije saslušan. Time mu je faktički omogućeno da izbriše sve dokaze koji ga povezuju sa napadačima – kaže za Danas profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević.

On podseća da je novinar gročanskog portala Žig Info godinama dostavljao dokaze policiji i tužilaštvu o pretnjama smrću i pokušajima ubistva, ali da ga policija nije zaštitila, niti su istražni organi uzeli u obzir njegove prijave.

– To je najveći propust u ovom slučaju. Jovanović je dostavljao dokaze i javno ukazivao da iza pretnji i napada stoji predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović. S obzirom da do sada nije saslušan, omogućeno mu je da iz svog telefona izbriše sve tragove eventualnih veza za tom ženom i ostalim učesnicima događaja. To su mu omogućili nadležni organi, i to je ozbiljan propust – ističe Milosavljević.

Osvrćući se na nagodbu koju je Cvetković Šijacki postigla sa Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, po kojoj je priznala krivicu i dobila šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara, naš sagovornik kaže da time nećemo saznati da li ona zna nešto više o slučaju ili je, kako kaže, samo prevozila okrivljenog za paljenje kuće, pritom ništa ne znajući.

– Sporazum o priznanju krivice je mač sa dve oštrice. Što se tužilaštva tiče, to je mehanizam za skraćivanje sudskih postupaka, ali se njime ne ulazi u detalje iskaza osumnjičenog niti se iskazi proveravaju. Ona je priznala procenivši da joj to više odgovara, a moguće i da se ne bi otkrilo nešto više – ukazuje Milosavljević.

Radna grupa za bezbednost novinara sastala se juče sa predstavnicima policije i tužilaštva, a jedina tema razgovora je bio slučaj Milana Jovanovića. Novinari su na početku iskazali zadovoljstvo zbog toga što su pronađeni neposredni izvršioci napada u relativno kratkom vremenu ali i veliku zabrinutost zbog veoma male kazne za pomagačicu u ovom zločinu.

Predstavnici policije i tužilaštva su ih uveravali da je sporazum o priznanju krivice urađen u skladu sa zakonom i da on predstavlja samo prvi, početni i neophodni korak za rasvetljavanje celog slučaja. Članovi radne grupe su potom istakli da ovaj slučaj neće biti rešen čak i ako neposredni izvršilac i organizator, za razliku od pomagačice, dobiju adekvatnu kaznu, sve dok se ne sazna ko je naručilac ovog dela i koji su njegovi motivi. Takođe, naručilac mora biti sudski procesuiran, zaključili su novinari. Oni su dobili uveravanja da istraga ide u svim pravcima i da se ispituju sve mogućnosti, kao i da Milan Jovanović ima trenutno adekvatnu zaštitu. Međutim, Milan Jovanović tvrdi da se ne oseća bezbedno i da nema nikakvu zaštitu.

Podsetimo, njemu je zapaljena kuća u noći između 11. i 12. decembra. U požaru je izgubio sve, a pukom srećom je ostao živ jer su napadači pucali na njegovu kuću. Policija je uhapsila Bojanu Cvetković Šijacki koja je 12. decembra u tri ujutru, dovezla drugog osumnjičenog, Aleksandra Marinkovića, na 300 metara od kuće novinara Milana Jovanovića. Marinković je sa sobom nosio pištolj i Molotovljeve koktele, a zatim je zapalio kuću novinara. Tvrdio je da je to uradio kako bi otplatio dug Igoru Novakoviću, koji ga je za to angažovao. Novaković je takođe uhapšen, ali Jovanović tvrdi da ih ne poznaje, ali da može da ih dovede u vezu sa predsednikom opštine koga smatra glavnim nalogodavcem. Napadnuti novinar se u svom radu najviše bavio korupcijom i finansijskim malverzacija zaposlenih u opštini Grocka, na čelu sa predsednikom opštine.

Sejdinović: Saznati ime i motive naručioca

– Ukoliko ne budemo saznali ime naručioca i motive, i ukoliko se sve završi na manje ili više simboličnim kaznama za neposredne izvršioce, ne samo da ovaj slučaj neće biti razrešen nego će samo ohrabriti lokalne moćnike da se na najsuroviji način obračunavaju i sa novinarima i sa svima koji im smetaju. Takođe, mi kao profesija treba da damo adekvatan odgovor, i to ne samo pritiskom na državne organe već treba da se pozabavimo i temama kojima su se bavili Matorčević i Jovanović, a koji su očigledno bili uzrok napada – kaže za Danas Nedim Sejdinović, predsednik NDNV i član Radne grupe za bezbednost novinara.

Vučić: Najvažnije je da su počinioci uhvaćeni

– Verujem u samostalnost tužilaštva, nezavisnost sudstva i profesionalnost u radu državnih organa i najvažnije je da su počinioci nesumnjivog krivičnog dela uhvaćeni, a nadležni organi rade svoj posao – istakao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija, podsećajući da je već rekao da će se istražiti i da li je nalogodavac napada na novinara iz Grocke imao nalogodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari