Policija obelodanila zašto je pretresla stan aktiviste sa Starice, pominju i Ćutu 1Foto: Ne dam

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija po naredbi Višeg suda u Negotinu 27. septembra izvršila pretres stana aktiviste Mladena Vladića, nevenčanog supruga Irene Barbulović, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje da je zapalio kinesku radnu mašinu na planini Starica.

U saopštenju MUP-a navodi se da policija u stanu nije pronašla nevenčanog supruga Irene Barbulović, kao i da je pretres izvršen u skladu sa zakonskim propisima i procedurama, uz prisustvo svedoka, koje je ona pozvala, a u naredbi suda je naglašeno da se pretres može izvršiti i noću.

Prema tim navodima, Ireni Barbulović uručen je nalog za pretres, koji je ona nakon konsultacije sa advokatom potpisala, a policijski službenici su tokom polusatnog pretresa postupali profesionalno uz puno uvažavanje činjenice da su u stanu prisutna i deca.

Policija obelodanila zašto je pretresla stan aktiviste sa Starice, pominju i Ćutu 2
Foto: J. B. K.

Naglašava se, takođe, da Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom radu postupa isključivo u skladu sa zakonom, po nalogu nadležnih tužilaštava i naredbi suda, pa i ovaj slučaj, ma koliko to pojedinci želeli da predstave drugačije, nije izuzetak.

-Policija ne „upada“ u stanove, već po nalogu suda obavlja pretres, a ulični rečnik kojim se služi Aleksandar Jovanović Ćuta, pritom iznoseći u javnost laži, navodi nas na pitanje da li ovakvim izjavama upravo on podržava nasilje i vršenje krivičnih dela svojih aktivista i smatra da policija treba da ostane nema na kršenje zakona, uništavanje tuđe imovine, a nasilje i počinioce krivičnih dela abolira od odgovornosti. Izgleda da bi upravo Jovanović voleo da policija postupa isključivo po njegovim nalozima i u skladu sa njegovim uverenjima. Napad aktivista na radnika kineske kompanije i oštećenje njene imovine je svakako krivično delo, ali za Ćutu i nedozvoljene radnje, ukoliko služe za njegove ciljeve, očigledno ne treba da budu na udaru zakona – kažu u policiji.

MUP podseća “da je policija brzo nakon događaja rasvetlila napad na kineskog radnika u incidentu u kojem je oštećena i mašina kineske kompanije „Jinshan construction“, uhapsila za sada pet počinilaca, a prilikom pretresa kod njih pronašla bejzbol palicu, metalnu šipku, radio-stanice, fantomku, repliku pištolja i manju količinu narkotika”, kao i da u Srbiji “policija radi u skladu sa zakonom i brine o bezbednosti svih građana i imovine na njenoj teritoriji i tako će i ostati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.