Visente Guteres, vršilac dužnosti predsednika Istočnog Timora, proglasio je u jučerašnjem televizijskom obraćanju dvodnevno vanredno stanje prema kojem su zabranjene demonstracije, dok je policija dobila šira ovlašćenja da vrši pretres, hapsi i uvede noćni policijski čas. „Naša zemlja se trenutno nalazi u kritičnoj situaciji, te će nas vanredno stanje vratiti u normalnost“, rekao je Guteres.

Visente Guteres, vršilac dužnosti predsednika Istočnog Timora, proglasio je u jučerašnjem televizijskom obraćanju dvodnevno vanredno stanje prema kojem su zabranjene demonstracije, dok je policija dobila šira ovlašćenja da vrši pretres, hapsi i uvede noćni policijski čas. „Naša zemlja se trenutno nalazi u kritičnoj situaciji, te će nas vanredno stanje vratiti u normalnost“, rekao je Guteres. „Tražim pomoć od vas“.
Dok je on govorio na televiziji, međunarodni vojnici i policija patrolirali su ulicama Dilija i vršili pretres automobila u stambenim blokovima. Većina prodavnica i firmi bile su otvorene, a saobraćaj se odvijao normalno. Nije bilo trenutnih izveštaja o hapšenju.
Prvi planirani kontigent od 120 australijskih vojnika stigao je u prestonicu Istočnog Timora Dili kao pojačanje međunarodnoj mirovnoj misiji koja je pokrenuta u zemlji nakon nereda 2006. Ranije u toku dana, gotovo 30 australijskih policajaca došlo je u prestonicu da podrži tamošnje snage Ujedinjenih nacija, dok je ratni brod mornarice takođe pristigao na obalu luke Dili.
Od policijskih i vojnih snaga očekuje se da učvrste nacionalnu bezbednost u zemlji nakon pobunjeničkog napada na dvojicu vrhovnih vođa države pri čemu je predsednik Žoze Ramos Orta zadobio rane od metaka i čije je zdravstveno stanje „izuzetno ozbiljno“. Pobunjenici su, takođe, pokušali da izvrše atentat na premijera Ksanana Gusmaoa.
Šef vojske Istočnog Timora Taur Matan Ruak pitao je kako se napad dogodio s obzirom na prisustvo strane policije i trupa koje su stacionirane na ostrvu. „Kako je moguće da su naoružani ljudi automobilima ušli u grad i uspeli da se probiju do rezidencije premijera i predsednika, a da pri tom nisu bili opaženi“, pitao je on novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari