Policija prebrojava advokate pred novi protest 1foto FoNet Aleksandar Barda

Koliko će se advokata i građana odazvati pozivu i doći na sutrašnji protest ispred Ustavnog suda nedoumica je i za same organizatore. Međutim, izgleda je policija rešena da i pre samog okupljanja otkrije približan broj.

Advokat Željko Simić, pre dva dana je medijima prosledio snimak razgovora koji je vodio sa komandirom policijske stanice u Lajkovcu.

U kratkom, i uljudnom razgovoru, Simić se interesovao zbog čega policijski službenici iz te stanice pozivaju lokalne advokate interesujući se da li će oni prisustvovati subotnjem protestu.

Sa druge strane žice, komandir policijske stanice je branio postupanje svojih podređenih tvrdeći da policija ima prava da prikuplja obaveštenja.

Simić za Danas ističe da su pozivi advokatima stizali i iz drugih policijskih uprava.

– Po Ustavu i zakonu policija nema nikakva prava da zove advokate i pita ih da li će prisustvovati nekom protestu. Policija može po zakonu da pozove organizatora protesta i razgovara sa njim o načinu na koji je protest organizovan, ali ne i same učesnike. Šta je sledeće – hoće li policija početi da zove građane i pita ih da li planiraju da prisustvuju nekom okupljanju, kaže Simić.

Na pitanje koliko advokata je dobilo poziv slične sadržine, Simić nije mogao da precizira, rekavši da se više kolega požalilo u zajedničkoj vajber grupi.

– Nije ovde bitno da li je bilo pet ili dvesta poziva, i jedan poziv je previše. Ustav jasno propisuje da je advokatura samostalna i nezavisna profesija, a pozivi predstavljaju pritisak i zastrašivanje advokata, ističe Simić.

Kako navodi, nakon razgovora sa komandirom policijske stanice u Lajkovcu, nije podneo krivičnu prijavu ili pritužbu MUP-u, niti se obratio organima advokatske komore.

– Okrenuo sam policijsku stanicu uznemiren time što su se kolege žalile da ih zovu iz policije. Ja nisam želeo od celog slučaja da pravim skandal, već samo da proverim da nije u pitanju neko ko na svoju ruku to radi. Međutim, iz razgovora mi je postalo jasno da tu nije problem u policijskoj stanici u Lajkovcu, već da se neko drznuo da izda takvo naređenje, ističe Simić.

Danas je u toku jučerašnjeg dana pokušao da sazna da li je iz Direkcije policije izdat nalog da se pozivaju advokati, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavilo sa tradicijom ignorisanja pitanja iz lista Danas.

Ako se pogledaju zakoni, nije jasan pravni osnov za takvu naredbu.

Naime, Zakon o policiji kao jedno od ovlašćenja policije prepoznaje i prikupljanje obaveštenja, ali samo u cilju sprečavanja ili rasvetljavanja krivičnih dela ili prekršaja.

Protestno okupljanje nije ni jedno ni drugo, a Zakon o javnom okupljanju insistira da svako ima pravo da organizuje ili prisustvuje mirnom skupu.

Protesti advokata, podsetimo, organizuju se zbog dopune stava koji je nedavno doneo Vrhovni kasacioni sud, a koji se tiču sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade kredita.

Kako su iz protestnog odbora advokata juče istakli na konferenciji za medije, ukoliko ova dopuna stava zaživi, društvu predstoji nezapamćena ustavna kriza.

– Ukoliko Vrhovni sud omogući bankama da nastave sa praksom naplate troškova za koje ne mogu da dokažu da postoje, svi smo u opasnosti. Biće to nezapamćena povreda prava na pravično suđenje, zbog čega će svaki građanin imati pravo na odštetni zahtev protiv Republike Srbije pred međunarodnim sudovima, kazao je advokat Miloš Andrijašević, član protestnog odbora advokata, pozivajući sve građane „kojima je stalo do zaštite prava i do Republike Srbije“ da im se pridruže na sutrašnjem protestu ispred Ustavnog suda.

Advokat Miško Dimitrijević je na istoj konferenciji istakao da se od prvog protesta advokata pojavilo više laži o motivima advokata da se bore protiv ovakvog stava VKS-a, naglašavajući tvrdnju da su advokati odgovorni za ogroman broj predmeta.

– Najveći generatori sudskih sporova su država, njena javna preduzeća i banke. Kako do sporova dolazi? Pa tako što država različitim kategorijama građana po više osnova prosleđuje iz budžeta izvesnu količinu novca. Međutim, na tom putu između budžeta i građana uvek se nađe neki skretničar koji deo tog novca skrene u privatne džepove ili stranačke budžete. Ista stvar funkcioniše i u drugom smeru. Građani moraju državi i privatnim subjektima po više osnova da uplaćuju neki novac. Ali uvek se nađe način da se od građana uzme više nego što je potrebno. To je razlog za ogroman broj sporova, a advokati samo zastupaju građane. Prestanite da kradete i neće više biti sporova, poručio je Dimitrijević.

Ko je nosilac suverenosti?

Advokat Željko Simić ističe da nije o pozivanju advokata obavestio Advokatsku komore Srbije naglašavajući da se u demokratiji neretko dešava da rukovodstvo ne zastupa stavove većine. „Advokati, nas jedanaest hiljada, su nosioci suvereniteta samostalnog i nezavisnog advokatskog poziva“, ističe Simić. Predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović nije želela da komentariše njegove tvrdnje o tome da advokati dobijaju pozive iz policije. Podsetimo, advokatska komora se ogradila od protesta organizovanih ispred Vrhovnog kasacionog suda. Umesto toga, oni su organizovali jednodnevnu obustava rada kao vid protesta zbog stava ovog suda koji se tiče bankarskih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari